Smashed Bro – Burger House Bros., Beograd

Smashed Bro - Burger House Bros., Beograd

“Burger između dva parčeta tosta, možda ti to ne zvuči spektakularno, ali iza njegove pripreme postoji čitava nauka” – uvodne su reči u jelovniku koje opisuju Smashed Bro burger, odnosno moju prvu narudžbu i premijerni susret sa beogradskom Burger House Bros. ekipom. I ništa slagali nisu.

“Smash” tehnika u pripremi burger mesa zauzima posebno mesto u srcima pre svega Amerikanaca, gde burgeri praktično spadaju u domen nacionalnog jela. Radi se o potpuno suprotnom pristupu u odnosu na klasičnu pripremu mesa za burgere kakva je dominantna i na našim prostorima i gde je poenta da meso bude srednje pečeno i sočno. Smash, kao što mu i naziv govori, jeste način pripreme u kojoj meso ne oblikujemo u klasičnu burger pljesku, već u kuglu, koju potom bacimo na roštilj i snažno pritisnemo čeličnom presom ili nekom drugom teškom alatkom kako bi se meso stanjilo i zalepilo za površinu. Tako pritisnuto meso valja zadržati desetak sekundi, i potom peći otprilike minut, te lopaticom sastrugati sa roštilja i okrenuti, dodati sir i peći još jedan minut. Poenta svega toga je da se dobije reš, praktično karamelizovana korica na delovima mesa koja daje jedinstven ukus koji ne može da se poredi sa standardnim burger mesom. Zašto smash burgere kod nas ne pravi skoro ni jedan restoran, zaista ne bih znao. Poprilično je jednostavno za izvesti, a rezultat je idealan i nesvakidašnji. Upravo iz tih razloga iskoristih priliku i skoknuh na večeru u Burger House Bros. na njihov Smashed Bro burger pripremljen upravo ovom tehnikom. Ako vam je potreban i vizuelni prikaz pripreme Smashed Bro burgera, pogledajte i ovaj foodporn momenat ispod, pa se vraćamo na recenziju…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burger House Bros. (@burgerhousebros) on

Dakle, kao što možete da vidite u ovom inspirativnom videu, ali i u sastojcima koje ću sada da navedem, reč je o poprilično “basic” varijanti sa minimalnim brojem sastojaka, ali kako god sve to posmatrali, verujte da ništa više ovde nije ni potrebno dodati. Meso i sir, uz tost grilovan sa puterom umesto standardne zemičke, daju vrhunski rezultat i pred nama je netipičan, ali preukusan burger za svaku priliku.

Burger House Bros. pozicioniran je u samom centru Beograda, 20-ak metara od Knez Mihailove ulice. Mali prostor unutra, te nekoliko stolova ispred – sve izgleda kao klasičan “burger joint” kakav se verovatno nalazi na uglu svake zgrade u američkim gradovima. Jelovnik je odličan, odnosno na prvu je jasno da je ovo iskusna ekipa koja burgere i celu ovu priču shvata dosta ozbiljno.

Smashed Bro - Burger House Bros., Beograd
Smashed Bro – Burger House Bros., Beograd

Nekih 15-ak minuta kasnije narudžba je spremna, glad je uveliko stigla, te mislim da sam sve smazao za isto toliko vremena. Prosto preukusan, a jednostavan zalogaj, koji najslikovitije demonstrira da su burgeri zapravo jednostavno jelo i da preterivanje sa raznim sastojcima ne znači nužno i kvalitetniji burger. Pored Smashed Bro momčine, naručih i Cheese Fries (350 RSD), domaće krompiriće sa topljenim čedarom (jer sira nikad dosta) koji su takođe bili na visini zadatka. Coca Cola na sve to i eto ga – pravi američki obrok u prestonici Srbije.

Smashed Bro - Burger House Bros., Beograd

Inače, valja reći da Burger House Bros. nudi i gomilu “standardnih” burgera, kao i da je svaka kombinacija veoma dobro osmišljena. Cenim da ću prvom prilikom da testiram i Local Bro (meso, slanina, miročki sir, majonez, ajsberg i slavska zemička), kao i ekstremno primamljivi Roasted Bro (sporo pečena mesnata juneća rebra marinirana u craft pivu, coleslaw salata, čedar sir, bbq sos, zemička). Zaista je previše toga da bih dalje nabrajao, stoga čista srca savetujem da proverite ovo mesto ako već niste – očekuje vas vrhunski zalogaj i jelovnik iz snova za svakog poštenog burgeroljupca.

P.S. – s obzirom na drugačiji pristup, te nedostatak klasičnih burger sastojaka kao što su zemička, sos i drugi prilozi, ovaj burger oceniću samo sa generalnom ocenom, a ona je sasvim zasluženo – maksimalna.


~ Smashed Bro ~

Lokacija: Burger House Bros., Nikole Spasića 3, Beograd
Cena: 495 RSD
Brzina usluge, cca: 15 minuta

Generalna ocena:
10


Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.