šŸŒ¶ Spektakl za pamćenje: MiloÅ” Stojković Å”ampion Druge banjalučke Å urijade!

Å urijada 2021

MiloÅ” Stojković iz Beograda pobednik je Druge banjalučke Å urijade – takmičenja u jedenju ljutih paprika koje je u organizaciji BurgerMania bloga i BL Beast YouTube kanala održano u KSET Pabu!

Drugo mesto osvojio je Slaven Bukva iz Banjaluke, a za treću poziciju nakon mnogo suza i znoja izborio se Đorđe ĆuÅ”ić, takođe iz grada na Vrbasu, koji je ovim nastupom popravio rezultat od proÅ”le godine i plasirao se među prva tri.

U takmičenju je učestvovalo devet hrabrih Å uriora, koji su se upustili u spektakularnu bitku sa najljućim papričicama na planeti. Nekoliko prvobitno najavljenih takmičara otkazalo je učeŔće iz opravdanih razloga, ali zamena je brzo pronađena, i epski obračun u prelepom ambijentu baÅ”te KSET Paba mogao je da počne.

Šurijada 2021 - takmičari

Pred takmičarima se naÅ”lo devet ljutih paprika, od najblaže do najljuće, a koje je valjalo pojesti bez konzumiranja hrane ili pića, sa nekoliko minuta pauze između svake. I ove godine paprike za takmičenje obezbedio je banjalučki craft proizvođač Chili Pop's, a kretale su se u rasponu od 10.000 skovila (Hot Portugal), do kraljice ljutine, Caroline Reaper (oko 2,2 miliona skovila).

Devet krugova pakla

Tačno u podne, sve je bilo spremno za žestok obračun – baÅ”ta KSET-a bila je prepuna i prve papričice su poslužene. Situacija za pojedince zakomplikovala se već nakon druge paprike (Red Habanero, 100.000 SHU), i krenula su prva odustajanja, a Å”to je sasvim izvesno propraćeno sa razmiÅ”ljanjima poput: “Å”ta mi je ovo trebalo u životu?”. Ipak, odlučnost na licima dela ekipe nagoveÅ”tavala je da će ovo biti neizvesna borba do samog kraja.

Paprike se ređaju, sve “prijatnija” od prijatnije, suza suzu stiže. Organge Habanero, Yellow Fatalii, Chocolate Habanero… već se zaÅ”lo u ozbiljne ljutine, i očekivano, usledila su masovnija odustajanja od daljih krugova pakla. Četiri takmičara tako su stigla do čokoladnog Habanera (350.000 SHU), koji je bio presudan za jedinu pripadnicu lepÅ”eg pola, Jelenu, koja je nakon ove paprike i odustala. Jelena se takođe takmičila i prethodne godine, te je i ona ostvarila bolji rezultat ovaj put – treće mesto joj je izmaklo za dlaku, s obzirom da je i zvanični trećeplasirani odustao odmah nakon nje.

Šurijada 2021 - takmičari

U ovom trenutku bilo je jasno da će se odlučujuća bitka voditi između MiloÅ”a i Slavena. Obojica su stoički podneli prvi deo takmičenja, a lica su im govorila da su spremni i za ono Å”to će da usledi, te da predaja nije opcija. A usledeli su ultra-ekstremni nivoi!

Å urijada 2021

Prva od takvih bila je sedma paprika, Yellow Moruga Scorpion, jačine zastraÅ”ujućih 1,2 miliona SHU. Obojica su je savladali bez preteranog napora! Drugi, joÅ” gori Scorpion, Trinidad Moruga – takođe prođoÅ”e relativno bezbolno. Carolina Reaper… stigli smo do trenutka kada se i najhrabriji slome, ali iznenađujuće, ni ova paprika nije pokolebala ova dva junaka u njihovoj želji da trijumfuju na drugoj Å urijadi, i pridruže se skovil-kraljici MajiĀ aka BL Chilli Queen, koja je kroz sve ove krugove pakla proÅ”la prethodne godine. Maja nam se takođe pridružila u jednom trenutku, i takmičarskom dvojcu poslužila je blagu roga papriku koja će presuditi pobednika. Naime, posle devet ljutih paprika, finalistima je joÅ” preostalo da se oprobaju u brzom jedenju roga paprike. Ova paprika sama po sebi nije komplikovana za pojesti, naravno ni blizu nivoa prethodnih devet, ali brzina u jedenju i gutanju je veÅ”tina koju mnogi ne poseduju (slomilo je to i BL Beasta proÅ”le godine), a tu je takođe i činjenica da u sebi već imate devet ekstremno ljutih paprika, te da je bilo kakav zalogaj posle toga poprilično neprijatan.

I doÅ”ao je odlučujući trenutak – MiloÅ” je prednjačio u odnosu na Slavena, koji je naglasio da standardne paprike poput roge uopÅ”te ne voli, a Å”to je moglo da se vidi na njegovom licu. Dao je sve od sebe, ali gost iz srpske prestonice koji je u Banjaluku stigao specijalno za ovo takmičenje bio je brži i uÅ”ao je u istoriju kao kralj Druge banjalučke Å urijade!

Å urijada 2021 - MiloÅ” Stojković

Čestitam ovom prilikom svim takmičarima – heroji ste i hvala Å”to ste vaÅ”im učeŔćem podržali najljuću feÅ”tu u istoriji Banjaluke! Posebne čestitke svakako idu MiloÅ”u, Slavenu i Đorđu na osvojenom prvom, odnosno drugom i trećem mestu, kao i Jeleni koja je pokazala da bez problema može da oduva dobar deo muÅ”kog roda u ovoj kategoriji.

Paprike, pa pivo

Pored vatrenog obračuna u jedenju ljutih paprika, na ovogodiÅ”nju Å urijadu ubačena je joÅ” jedna prefinjena sportska disciplina – takmičenje u brzom ispijanju piva!

Kod ovakvih takmičenja nema mnogo filozofije, i pravila su krajnje jednostavna: takmičari su morali da Å”to brže popiju kriglu od 0,5 litara piva. Prvi koji spusti praznu kriglu na sto prolazi u drugi krug. Deset prijavljenih raspoređeno je u dve grupe, nakon čega će se finalisti obračunati jedan na jedan u drugom i zavrÅ”nom krugu.

Å urijada 2021

Sara Čorbić bila je najbrža u prvoj grupi, a Marko Ružić u drugoj. Par minuta pauze i usledeo je i obračun njih dvoje, gde je Marko ipak bio brži, te je on proglaÅ”en za najbržeg pivopiju Druge banjalučke Å urijade i uručene su mu prigodne nagrade naÅ”ih sponzora.

Å urijada 2021 - Pivopije

Utisci

Zaista neverovatna atmosfera pratila je kompletno takmičenje! Publika je zduÅ”no podržavala svoje favorite, i sve je proÅ”lo u savrÅ”enom redu. Poslužilo nas je i vreme Å”to je bio faktor koji je pretio da umanji kvalitet druge Å urijade – dan je bio predivan, posetioci veseli i nasmejani, pokoja suza u očima nakon testiranja proizvoda naÅ”ih craftera… Sve u svemu, vrhunska manifestacija koja je prevaziÅ”la sva očekivanja nas kao organizatora. BaÅ”ta KSET Paba pokazala se kao mnogo bolji prostor sa logističke strane, i idealna je lokacija za jednu ovakvu craft/gastro feÅ”tu.

Å urijada 2021

A kad smo kod craft segmenta, valja pomenuti da smo se ove godine družili sa ljutom ekipom iz Banjaluke (Chili Pop's), Podgradaca (Đed Niko), Tuzle (Ljutko) i Beograda (Smokin’ Hot). Svi oni predstavili su svoje ljute proizvode i prateći repertoar. Ekipa je to sa kojom je milina sarađivati, i svakako im želim sve najbolje u daljem radu.

Nažalost, detalj koji iz tehničkih razloga nismo uspeli da realizujemo bio je outdoor grill, odnosno Food Corner u okviru kojeg su bili najavljeni burgeri. Za ovo mi je posebno žao, ali takav propust se definitivno neće desiti iduće godine, kada ćemo se i burgerima maksimalno posvetiti. A i red je – ovaj blog ipak postoji pre svega zbog tog predivnog zalogaja, a i ljuti sosovi i prateći proizvodi mnogo bolje idu uz kvalitetan roÅ”tilj.

Å urijada 2021

Održavanje Šurijade ekskluzivno su podržali portal SeeSrpska i magazin Hedonist. Ovom prilikom njima ide poseban pozdrav i ogromno HVALA, jer bez njih, događaj bi bilo znatno teže realizovati.

Takođe, zahvalićemo se i KSET Pabu koji nas je ugostio, kao i sponzorima nagrada za takmičare, među kojima su prva banjalučka craft/pivnica sa proizvodno/prodajnim konceptom u Banjaluci The Master Craft Brewery, zatim MB Impex, G3 Spirits & Studio Plus i drugi.

Hvala i Sikman Design studiju za besprekoran rad na ovogodiÅ”njem vizuelnom identitetu Å urijade i fotografijama, kao i Å”tampariji Markos. Pozdravi, naravno, idu i naÅ”oj dragoj voditeljki Vanji MiÅ”ić!

Na kraju, ostalo je da se zahvalim i svim medijima koji su nam pružili maksimalnu podrÅ”ku, te posetiocima koji su uveličali ovaj jedinstveni događaj u Banjaluci, Srpskoj i regionu!

Vidimo se iduće godine na joÅ” većoj i boljoj Å urijadi! šŸ”„


Foto galerija


Prilog RTRS-a:

Prilog Elta TV:

Prilog ATV-a:

Å URIJADA live stream

 

Å urijada 2021

Posted by BurgerMania on Sunday, September 19, 2021


Å urijada Banja Luka 2021

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom straŔću ka burgerima, Å”to se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.