šŸŒ¶ Dupla kruna: Maja ponovo na tronu banjalučke Å urijade!

Šurijada 2022 - Maja Jovičić

Prvo mesto na Trećoj banjalučkoj Å urijadi osvojila jeĀ Maja Jovičić, koja je pre dve godine pobedila i na premijernom izdanju najljuće feÅ”te u Banjaluci i RS! Maja, poznata i kao BL Chilli Queen, potvrdila je dominaciju i joÅ” jednom dokazala da je Å uriorka sa kojom nema Å”ale!

Ipak, svega nekoliko sekundi od trijumfa delilo je Nemanju Bužanina, koji se na kraju obreo na drugoj poziciji. Nemanja je takođe učestvovao i u takmičenju u brzom ispijanju piva gde je osvojio prvo mesto.

Treće mesto pripalo je joÅ” jednom veteranu Å urijade, Dariju Bekiću.

Do poslednje roga paprike (koja se jede posle devet ljutih ā€“ na brzinu), pored pomenute trojke, stigla je i dama iz Meksika,Ā Jazmin Alcantara Cordero, ali domaće snage ipak su pokazale superiornost u odnosu na predstavnicu zemlje koja je poznata po ljutom zalogaju.

Utisci

Treća banjalučka Å urijada i ove godine održana je u KSET Pabu, a vremenske prilike nažalost nisu dozvolile da se događaj realizuje u baÅ”ti pomenutog kluba. Zatvoren prostor KSET-a manji je u odnosu na baÅ”tu, pa je atmosfera jako brzo postala poprilično uzavrela, s obzirom da je prostor bio maksimalno popunjen u trenutku kada je počinjao obračun hrabrih takmičara sa devet ljutih papričica.

Paprike je i ove godine obezbedio Dragan Popović i njegov brend Chili Pop's za Å”ta mu se i ovom prilikom posebno zahvaljujemo! Pred takmičarima su se tako naÅ”le (poređane od najblaže do najljuće): Aji Fantasy (10.000 SHU), Amarillo (50.000 SHU), Lantern (100.000 SHU), Habanero Red (200.000 SHU), Chocolate Habanero (300.000 SHU), Fatalii (350.000 SHU), Ghost Pepper (1.000.000 SHU), Trinidad Scorpion Moruga (1.200.000 SHU) i Carolina Reaper (2.200.000 SHU).

Devet paprika – devet krugova pakla

Kada je reč o takmičarima, u vatreni obračun ove godine su se upustili novi i stari Å uriori koje znamo i sa prethodnih izdanja ove ljute feÅ”te. Favorit je svakako bila Maja, koja je pobedila na prvoj Å urijadi, a priliku da se joÅ” jednom oprobaju na takmičenju dobili su i Đorđe ĆuÅ”ić, Dario Bekić i David Ugren. Među novim imenima naÅ”li su se već pomenuta devojka iz Meksika Jazmin Cordero, joÅ” jedna pripadnica lepÅ”eg pola Anja Å ukalo, te Đorđe Dragojević, Nemanja Bužanin i DuÅ”an Ratković. Nažalost, drugi favorit, a proÅ”logodiÅ”nji pobednik MiloÅ” Stojković iz Beograda, bio je sprečen da se pojavi na takmičenju iz privatnih razloga.

Prvih par paprika svi takmičari izdržali su poprilično samouvereno, dok su prva odustajanja krenula nakon četvrtog kruga pakla (Habanero Red). Bio je to Đorđe, predstavnik domaćina KSET Paba, čija slika ipak neće zavrÅ”iti uramljena na zidu ovog kluba kako su mu Å”efovi obećali u slučaju da stigne do finala. ViÅ”e sreće drugi put. šŸ™‚

Usledio je potom red suza, red znoja, te dodatna odustajanja, ali postajalo je jasno da bi do zadnje paprike moglo da stigne čak četvoro takmičara. Tako je i bilo.

Carolinu Reaper, najljuću papričicu po Ginisovoj knjizi rekorda pojeli su Maja, Jazmin, Nemanja i Dario. Devet krugova pakla, suze, znoj, drhtave ruke – očekivana reakcija nakon svega kroz Å”ta su ovi ljudi proÅ”li. Izdržali su i Carolinu, te je doÅ”ao trenutak da se pređe na blagu roga papriku, koja se jede na brzinu, odnosno prvi koji je pojede je pobednik.

Poveće, mesnate roga paprike i ove godine pokazale su se kao neprijatan protivnik. Ne bi to verovatno bio problem da pre toga niste strpali u sebe devet ekstremno ljutih paprika, ali u ovom trenutku, videlo se da su takmičari na izmaku snaga (preciznije na 12% healtha Å”to bi rekao legendarni MiloÅ” Milaković), i da će sekunde da presude.

I bukvalno su sekunde i presudile – Maja i Nemanja zavrÅ”ili su ovu papriku skoro pa u istom trenutku. Blaga prednost bila je na Majinoj strani koja je prva progutala poveći zalogaj ove paprike koji je strpala u usta. Nemanja je ubrzo izveo isto i tako smo dobili prva dva mesta. Dario je na kraju zavrÅ”io treći, nakon Å”to je papriku pojeo pre takmičarke iz Meksika, koju ovom prilikom pozdravljamo i zahvaljujemo na učeŔću i davanju internacionalnog karaktera ovoj manifestaciji.

OvogodiÅ”nje takmičenje pratila je vatrena atmosfera uz sjajnu podrÅ”ku svih prisutnih koji su skandirali i podržavali svoje favorite. Za pojedine takmičare dalo se očekivati da će stići do finala, dok je iznenađenje bila Anja koja se (na nagovor prijatelja i pomalo nevoljno) prijavila na licu mesta nakon Å”to se oslobodila jedna takmičarska pozicija – Anja je odustala nakon sedme paprike, a do tog trenutka delovala je veoma smireno, bez trunke znoja na licu ili naznaka da je svi ti skovili uopÅ”te dotiču.

Usledilo je uručivanje nagrada koje su obezbedili naÅ”i prijatelji i sponzori (Banjalučka pivara, kompanija Jameson, te Chili Pop's i Đed Niko), te pripreme za joÅ” jedno takmičenje – ono u brzom ispijanju piva.

Posle paprika – pivo

Dve ekipe, 11 takmičara, među kojima se naÅ”ao i Nemanja, drugoplasirani sa Å urijade, koji je demonstrirao džedajske veÅ”tine i u ovoj plemenitoj disciplini! Pobedio je u prvom krugu, a bez mnogo problema sredio je i finalistu drugog tima u zavrÅ”nom obračunu, te je kući otiÅ”ao sa dodatnim nagradama, i verovatno žalom zbog za sekundu propuÅ”tenog prvog mesta na takmičenju u jedenju paprika.

Pored takmičarskog dela programa, prisutni su mogli da probaju i pazare ljute proizvode naÅ”ih prijatelja craftera Chilli Pop's i Đed Niko. Nažalost, Aca Paprika i ekipa iz beogradskog Smokin Hot bili su sprečeni da dođu, ali novo druženje zakazujemo već na narednoj Å urijadi.

Na kraju, ostalo je da se u ime organizatora, BurgerMania.rs food bloga i BL Beast YouTube kanala zahvalim svim hrabrim takmičarima i pomenutim crafterima bez kojih niÅ”ta od ovoga ne bi ni imalo smisla, publici koja je ispunila prostor do poslednjeg mesta, domaćinima KSET Pabu na sjajnoj saradnji, te sponzorima Banjalučkoj pivari i kompaniji Jameson.

Veliko hvala i naÅ”em dizajneru Čedi, fotografkinji Anastasiji, te Žani na snimanju live streama koji je bio emitovan na BurgerMania Facebook stranici (video možete da pogledate ovde). Naravno, hvala i svim medijima koji su podržali joÅ” jednu Å urijadu svojim najavama, te prilozima i reportažama sa lica mesta.

Vidimo se iduće godine na joÅ” većoj i paklenijoj Å urijadi,Ā uz nadu da će vremenske prilike dozvoliti da feÅ”tu izvedemo na otvorenom.


Foto galerija

(Foto: Anastasija Vukmanović)

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom straŔću ka burgerima, Å”to se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.