Srpska prestonica, u masi raznoraznih događaja posvećenih svemu i svačemu, konačno je dobila i specijalizovanu gastro feštu na kojoj se proslavlja njegovo veličanstvo – Burger! Trenutak je više nego dobar, imajući u vidu da je beogradska burger scena doživela procvat tokom poslednjih par godina, pa je bilo samo pitanje trenutka kada će se neko dosetiti i organizovati ovako nešto.
Prvi Beogradski Burger Festival počeo je 25. juna i trajaće bezmalo 10 dana, tokom kojih ćemo biti u prilici da isprobamo neke od najboljih burgera iz beogradskih restorana, a našlo se tu i par gostiju sa strane. Dakle, 10 dana burgerisanja… ko živ, ko mrtav. Kalorije neću brojati, a i vagu valja zaobilaziti neko vreme. Strategija je krajnje jednostavna – testirati što više burgera tokom tih nekoliko dana koliko sam bio u prilici da prisustvujem ovom događaju, pa šta mi bude. Idemo redom…
Beogradski Burger Festival, kao što je već poznato, pozicioniran je u prelepom ambijentu Kalemegdana – i to je više nego dobra lokacija s obzirom da je leto u toku, i da je grad prepun šetača i turista. Prvo što sam pomislio kada su krenule najave za fest je da je 10 dana previše za jedan ovakav događaj, ali pokazaće se da je to bila dobra odluka, jer su štandovi bili prepuni svaki dan, tražio se burger više, i jedino ko će zaista da se namuči su roštiljdžije u kućicama koje će pošteno da se narade tokom tih 10 dana.
Učesnici
Na prvom festu, dakle, predstavili su se beogradski restorani Fat Boys, Mesožder, Ž Burger, Burger Bar, Loco Chef, All American (ekskluziva), novosadski Toster Bar, te gosti iz Varaždina, Rešetka. Ovo svakako nije kompletna ponuda burger restorana iz prestonice – nekoliko ličnih favorita je nedostajalo, ali s obzirom da je u pitanju prvo izdanje festivala, ostalo je prostora za proširivanje broja učesnika u narednim godinama u slučaju da događaj postane tradicionalan, a što se iskreno nadam da hoće.
Kućice su raspoređene u krug oko fontane, sa izuzetkom All American burgera koji je bio nešto udaljeniji. Našao se tu i ogroman Coca Cola štand, gde su se besplatno delile Coca Cola Zero limenke, i ovaj potez bih rado pohvalio da su bile prisutne i normalne Coca Cola limenke. Zero Colu zaista ne volim, a agresivna kampanja kojoj smo izloženi poslednjih meseci, pa čak i sumanute “da li je ovo najbolja Cola ikad?” reklame u kojima se nesvesno potcenjuje i sopstveni kultni proizvod koji je ovu kompaniju i izgradio do današnjeg statusa (classic Cola) izaziva u meni želju za ograđivanjem od svega toga, te sam svoju Coca Colu tih dana na festu uredno plaćao na drugim štandovima. Što se Zero Cole tiče, svakom svoje, ali u mom slučaju – thanks, but no thanks.
Idemo na burgere – prvi štand na kojem sam se zaustavio bio je All American. Odlični grilovi u kojima su se spremali burgeri kvalitetom su odskakali od ostalih, a prizor je bio baš kako treba – tetovirani veseli Amerikanac (Travis) odgovoran je za ove burgere i štand, a ko bolje zna kako se pravi dobar burger od prosečnog, elegantno popunjenog Amera? To je kao da sretnete Srbina u Čikagu na kakvom Sarma ili Pljeska festu – automatski plus i prednost u odnosu na ostale.
Travis veli da je u Beogradu upravo zbog ovog događaja i vidi se da je posvećen čovek – klasični burger koji sam uzeo spremljen je i sklopljen od sastojaka koje i sam redovno koristim u pripremanju burgera – meso, sir, paradajz, salata, burger sos. Prava fast food amerikana, i burgerčina koja će zadovoljiti svačiji ukus. Bilo je tu komentara da je meso teksturom podsećalo na pljeskavicu, što možda i jeste, ali sve ukupno, veoma sam zadovoljan ovim burgerom, i rado bih ga smazao još koji put. All American Burger, dakle – 9 od 10. Idemo dalje.
Gosti iz Hrvatske, preciznije Varaždina, na svom Rešetka štandu imali su istaknutu reklamu da su sa svojim burgerom (Divlji Đuro), osvojili nekoliko nagrada u HR, među kojima i prvo mesto na Zagrebačkom burger festu. Taj festival održava se godinama unazad i mesto je sa izrazito jakom konkurencijom, pa ako je ovo burger koji je pobedio na jednom takvom događaju, valja ga odmah testirati. Što i uradih.
Divlji Đuro sastojcima je skroman burger kog odlikuje odležano (dry aged) meso i ragu od šumskih gljiva. Tu je još i namaz od milerama i poriluka (prasa, praziluk) i domaći Rešetka sos. Pomislio bi čovek – gde je salatica, krastavci, sir, ali već pri prvom zalogaju više je nego jasno zašto ovaj burger prate hvalospevi i osvojene nagrade. Vrhunski zalogaj! Potpuno skladan ukus, meso sočno da sočnije ne može biti, a kombinacija sosa sa pomenutim raguom od gljiva je neprikosnovena – prava raspodija ukusa. Još jednom u praksi je potvrđeno da nije bitno koliko sastojaka stavite u burger, već koliko su isti usklađeni i kako su pripremljeni. Ovo je bio, po ličnom mišljenju, najbolji burger na ovom festivalu i zaslužuje čistu desetku! Toliko mi se dopao da sam sledeći dan, iako je trebalo da nastavim testiranje na drugim kućicama, ponovo svratio da probam i drugi koji imaju u ponudi (Đuragan), i opet slična situacija – preukusno meso, karamelizovani luk, sir Varaždinec i namaz od smeđeg maslaca uz već pomenuti Rešetka sos kombinacija su koja je potpuno odgovarala mojim čulima. Još jedan perfektan burger, uz blagu prednost za Divljeg Đuru, pre svega zbog šumskih gljiva koje su tom burgeru dale nenadmašan ukus. Za Hrvate, dakle, svaka čast. Potegli su do Beograda, i predstavili se sa stilom, te se nadam da će biti još koja prilika za druženje u skorijoj budućnosti. Pozdrav ovde i simpatičnoj promoterki koja je bila veoma ljubazna i prijatna, što je provedeno vreme kod ovog štanda učinilo još zanimljivijim.
Vreme za šurenje
Loco Chef u svojoj ponudi imao je, između ostalog, i ljuti burger (Spicy Loco Burger), a i par sosova sa strane obećavalo je urebesnu zabavu te je, uprkos nesnosnoj vrućini, došao trenutak i za malo laganog šurenja. Saborac BL Beast ovde je testirao prvi ljuti burger i on će svoje utiske već da sumira na svom YouTube kanalu, a i ja sam iskoristio priliku da proverim koliko je ovaj burger zapravo ljut – i ljut jeste, ali ipak do razumnog nivoa. Spicy Loco Burger stiže sa pecivom, mesom, ajsberg salatom, jalapenjo papričicama, te nekoliko sosova. Klasični burger sos i Cheddar-jalapenjo sos, uz picco de gallo salsu zaokružili su priču i bio je to vrlo dobar burger, iako pomalo glomazan za moj ukus. Nažalost, količina sosova uticala je i da se zemička poprilično smekšala i raspadala već pri prvim zalogajima, ali što se samog ukusa tiče, sve je korektno i nemam nekih posebnih zamerki. Dodatni sosovi Bring the Pain i Habanero solidno su pržili, ali dalo se to izdržati. Rezultat – 8 od 10 za Loco Chef drugare!
U jednu od kućica smestila se i vesela Mesožder ekipa. Sa njihovim sendvičima upoznao sam se nedavno i bila je to ljubav na prvi zalogaj. Drago mi je bilo videti ih i ovde, pa odlučih da proverim situaciju i kod njih. Iako se u jelovniku pominju burgeri, da ne bude zabune, ovi momci spremaju sendviče u klasičnim francuz-kiflama. Ali nisu to bilo kakvi sendviči, već profi priča i kombinacije koje će uzbuditi svakog poštenog mesoždera – NYC Chopped Cheese, Pulled Beef ili Kobaja Burger navedeni su na jelovniku, a odlučih se za prvi pomenuti. Radi se o vrhunskim sastojcima koji su prisutni u velikim količinama – mleveni juneći vrat, čedar sir, domaći ajoli sos, karamelizovani luk, paradajz i ajsberg salata. Mogao sam pridodati i hrskavu pančetu, ali s obzirom da sam već jedan burger smazao nešto ranije, pomislih da bi možda moglo i bez toga, znajući da će ono što ću dobiti zadovoljiti potrebe normalnog čoveka za bar pola dana.
Elitni sendvič je spremljen i navalio sam na isti kao da sutra ne postoji. Perfektan zalogaj! Juneće meso i sir su sitno seckani i zajedno spremljeni, meso je bilo poprilično pobibereno i nadasve ukusno, dok su ostali sastojci sve to veoma lepo izbalansirali. Kifla je bila mekana i topla i u skladnoj kombinaciji sa svim tim divotama. Mirne duše mogu da izjavim da je to bio nesumnjivo jedan od najboljih burger-sendviča koje sam pojeo u životu. Mesožder dakle, čista desetka, i lagana preporuka kada se uželite kvalitetne mesine, ili kada se smorite od klasičnih pekarskih sendviča koji sa ovom pričom nemaju apsolutno nikakve veze.
Ž Burger ekipu pratim na Instagramu već neko vreme, ali do sada nisam bio u prilici da proverim kvalitet njihovih burgera. Red je da se i to ispravi, prilika je idealna, na štandu u tom trenutku nije bilo neke preterane gužve, i prosledih im svoju naruždbu – Ž Cheeseburger, Ž Gorgonzola i Ž Mocarela u ponudi. Bez mnogo filozofiranja – daj Ž Cheeseburger, pa da vidimo o čemu se tu radi.
Ekipa vesela, očigledno posvećeni svom poslu – ogromna vreća čiste mlevene junetine, kalup za burger, i udri. Nešto manji burger je to bio, što me je iskreno obradovalo – bilo bi super da su na svim štandovima bile prisutne mini burger varijante ili slajderi, kako bi se moglo više toga probati bez da se umire ostatak večeri, ali avaj. Ž Cheese je sasavljen od junećeg mesa, burger i BBQ sosa, karamelizovanog luka i gomile topljenog čedara. Može se pridodati i slaninica, što i uradih. I nema greške. Klasik burger, sočno i srednje pečeno meso, lepota od topljenog čedara, milina od karamelizovanog luka i sosova, te toplina oko srca zbog hrskave slaninice. Devet od 10 za ovog momka!
Što se cena tiče, da i to pomenem, one su se kretale u rasponu od 600-700 dinara, pa do 1000, uz razne priloge na većini štandova u vidu pomfrita, onion ringsa i slično. Korektne cifre u svakom slučaju.
Idu tako dani, pakao na zemlji, temperature zabrinjavajuće, što sam iskoristio da skoknem sa drugarima na Adu, gde se zamalo oprobah u avantura parku. Treba za to znatno više kondicije i veštine nego što trenutno posedujem, te ostavih to BL Beastu i dragoj domaćici Sonji. Beast poklekao već na trećoj prepreci, Sonja stigla skoro do kraja, ali zaustavila je povreda noge, te park ostade neporažen. S obzirom na vrućine, bolje da smo uskočili u vodu nego se tu znojili, ali šta je tu je. Večeri su se mahom provodile u craft kafanama i Vrtoglavici, gde se okuplja stara banda iz zlatnih KST dana u kojem svojevremeno provedoh najluđe godine života.
Nazad na Kališ. U najavama festivala bilo je i nekoliko takmičenja u raznim disciplinama, a među njima i ono u jedenju najljućeg burgera. Ovo nažalost propustih, isto kao i priliku da smažem burger na najuređenijem štandu Burger Bara. Ova ekipa otišla je korak dalje u promociji pa su opremili i hostese koje su šetale ispred, i sasvim zasluženo, pred njihovom kućicom bila je redovno najveća gužva. Burger Bar obilazim prvom sledećom prilikom i biće to posebna recenzija, kako i dolikuje. Fat Boys i Toster Bar posećivao sam ranije u par navrata, pa sam ih preskočio ovaj put. Prve pomenute smatram za jedno od najboljih burger mesta u Beogradu trenutno, dok je Toster više nego posvećen u tome što rade, i njihove vikend burger kombinacije odavno su legendarne.
Red je da pomenem i da je na All American i Toster štandu moguće uzeti i vege burgere, iako smatram da na festivalima mesa takve stvari nema šta da traže. Ali svakom svoje…
Za prvi put – iznenađujuće dobra organizacija. Najave za festival krenule su na vreme, društvene mreže neko iskusno održava, i tokom samih dana festa sve se uredno najavljivalo uz deljenje beskonačno Instagram storyja koje su beležili veseli burgeroljupci. Generalno nemam nikakvu zamerku na događaj i sve pohvale organizatorima više su nego zaslužene.
Ostaje da se nadamo da će ova manifestacija da zaživi, i da ćemo sledeće godine da vidimo još više kućica, te da će na festu da se predstave još neka od vodećih imena beogradske burger & meat ekipe (Holy Smokes, Burgos, Submarine…). Do tada, živeli, a ja ću narednih mesec dana da istražujem kojekakve salate i druge lakše obroke, inače je pitanje koliko dugo će ovaj blog još da potraje ako nastavim ovim tempom. 😬
Najbolji burgeri na festivalu
U okviru prvog Beogradskog Burger Festivala organizovano je i online glasanje putem kojeg su posetioci birali najbolji burger, a i žiri je u odvojenom blind testu rekao svoje na tu temu. Najviše glasova publike osvojio je Ž Burger, dok je žiri odabrao Fat Boys. Čestitke i jednima i drugima!
Na kraju – kako ste se vi proveli? Šta vam se svidelo, a šta eventualno ne? Šta biste voleli da vidite sledeće godine na festivalu? Pišite u komentarima ispod. 👇
p.s. U nastavku sledi foto-galerija, a dodatni foto i video materijal pogledajte na BurgerMania Instagram stranici.
Bilo je odlično, moj glas takođe ide za Ludog Đuru, ali i za Fat Boys, njih obožavam 🙂
Strava desavanje, sledece godine jos vise kucica!
skupo.