Domaće je najbolje: Uz Vazda dobre proizvode do savršenog burgera 🍔💪

Vazda dobar, Beograd

Drugari iz Vazda dobar, beogradskog proizvođača sosova i drugih đakonija, bili su ljubazni da mi dostave BBQ set svojih proizvoda na testiranje. ❤️ Sriracha, BBQ sos i Karamelizovani luk sa burbonom odgovarajući su dodaci za svako pošteno jelo s mesom, pa sam iskoristio prvi slobodan dan da ih kombinujem sa domaćim burgerima spremljenim specijalno za ovu priliku.

Brend Vazda dobar nastao je pre godinu dana, nakon što su Matija i Lazar, kuvari sa angažmanom u inostranstvu, zbog pandemije korona virusa bili primorani da se vrate u Srbiju.

– Kao profesionalni kuvar koji radi zadnjih deset godina u instranstvu, zbog korone sam bio onemogućen da radim na jahti na kojoj sam imao važeći ugovor. Vlasnik jahte je rešio da se iz Južne Amerike vratimo na Mediteran i da napravimo pauzu dok se cela situacija ne sredi. Tako sam se našao u zemlji i kao neko ko nije navikao da odmara, rešio sam da pokrenem nešto. U istom trenutku drugar Lazar, takođe profesionalni šef, bio je sprečen da se vrati u Moskvu i nas dvojica prvobitno dolazimo na ideju da otvorimo restoran. Cela situacija oko korone odbila nas je od te ideje i onda smo rešili da krenemo da pravio nešto što može jednostavno da funkcioniše i onlajn, i što ne zahteva da zavisimo od aktuelne situacije i raznih ograničavajućih mera sa kojima su se ugostitelji susreli. Seli smo jedan dan, napravili spisak proizvoda koje bi radili, napravili recepture i krenuli polako sa kupovinom namirnica i testiranjem u našoj kuhinji – priča Matija za BurgerMania.rs blog.

Vazda dobar, Beograd

Rezultat svega toga je jedinstven slatko-slano-ljuti program – pored već pomenutog seta za meso i burgere, tu su i drugi zanimljivi proizvodi, poput slatko-ljutih džemova i sosova za paste. Sve proizvode spremaju po vlastitim receptima koje su prilagodili za domaće tržište.

– Trudili smo se da imamo jedinstvenu recepturu napravljenu od isključivo najkvalitetnijih namirnica. Većinu sastojaka uzimamo od lokalnih proizvođača i time pomažemo mala poljoprivredna gazdinstva, uz izuzetak recimo belgijske čokolade koja je uvozna, ali svakako najkvalitetnija koja može da se nađe na našem tržištu –  kaže Matija, i dodaje da je u planu izgradnja proizvodnog mesta, kao i plasman proizvoda u ostale gradove u Srbiji.

Želim im puno sreće u daljem radu, a sada da vidimo kako su se ovi proizvodi pokazali u praksi…

Vazda dobri burgeri

Pre svega, drago mi je da se konačno pojavila ekipa koja svoje proizvode ne bazira isključivo na ljutim paprikama. Svaka čast ljutim drugarima sa kojima već neko vreme imam odličnu saradnju (deo toga predstavio sam u posebnim tekstovima ovde i ovde), ali za moj ukus, bar kada je o burgerima reč, preferiram blaže sosove kako bi i ostali sastojci došli do izražaja. Ako se već iscimate oko pronalaska odgovarajućih sireva, spremite gomilu drugih sastojaka i složite divan burger, nema smisla da se sve to neutrališe ljutinom koja izbija iz svih tih sosova. U ovom slučaju, jedino je Sriracha bila nešto pikantnija, ali čak i ako niste preteran fan ljutog zalogaja, nećete završiti spaljeni i u suzama.

Vazda dobri burgeri

Na jelovniku su se tako našla dva burgera, oba sa 100% junećim mesom, slaninom, čedar i dimljenim sirom, ajsberg salatom i domaćim kiselim krastavcima. U oba burgera dodao sam Vazda dobar karamelizovani luk sa burbonom, jer je to sastojak koji će savršeno da odgovara bilo kom obroku sa mesom, a pogotovo burgerima. BBQ sos dodao sam u jedan burger, a Srirachu u drugi, kako bi svaki imao dovoljno prostora da dođe do izražaja. Na sve to, spravio sam i domaći burger sos bez koga ovakve fešte jednostavno ne mogu da prođu. Ovaj put, bila je to kombinacija majoneza, kečapa, senfa, sweet relisha, belog i crnog luka u prahu, dimljene paprike, belog bibera, peršuna, limunovog soka i još nekih sitnica.

Rezultat – fenomenalan! Bili su to idealni burgeri koji su ispunili sva očekivanja. U startu sam osećao da će ovo biti dobra priča, i drago mi je da sam bio u pravu. Karamelizovani luk sa burbonom je pun pogodak i definitivni favorit ovde. Fantastičan kiselkasto/slatkasti okus. Burbon se solidno osetio, a luk je bio jednostavno preukusan. Teglica je otišla u sekundi!

Vazda dobri burgeri

Teglica BBQ sosa takođe nije dugo potrajala. Prepoznatljiv miks paradajza, kečapa, meda, luka, smeđeg šećera i Worchester sosa odlično se uklapa uz bilo koji burger, a verovatno još i bolje u kombinaciji sa krilcima, rebarcima ili pulled porkom. Isto važi i za Srirachu – industrijska verzija ovog sosa može da se nađe po marketima, ali domaćim proizvođačima uvek dajem prednost. U ovom slučaju, takvo razmišljanje pokazalo se potpuno ispravno.

Vazda dobri burgeri

Sve u svemu, Vazda dobar zaslužuje sve pohvale, a ova tri proizvoda odnose najveće ocene, svaki u svojoj kategoriji. Lagana preporuka što se mene tiče, te se nadam da ću uskoro biti u prilici da probam i ostatak proizvoda iz njihove ponude.

U slučaju da vas je sve ovo zainteresovalo, Vazda dobre proizvode možete naručiti putem zvaničnog sajta i njihovih profila na društvenim mrežama (Instagram, Facebook).

p.s. Poziv za saradnju otvoren je za sve regionalne proizvođače sosova i sličnih stvari koje se uklapaju u tematiku ovog bloga. Slobodno se javite ako ste zainteresovani.

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.