Danas pravimo: NYC Chopped Cheese! 🤩

Iako duboko ukorenjen u gastro kulturu Njujorka, ovaj sendvič zadovoljiće ukus svakog poštenog mesoljupca i u našim krajevima

NYC Chopped Cheese

Recimo to ovako – NYC Chopped Cheese je za pojedine njujorške kvartove (Harlem, Bronks, Menhetn, Kvins) otprilike isto što i Index za Novi Sad. Legendarni sendvič na koji odete nakon večernjeg ludovanja po klubovima, prihvatljive je cene i sasvim sigurno će olakšati bilo koje pijanstvo ili mamurluk koji će ujutro da usledi. Kalorije svakako ne brojimo, kako na ovom blogu, tako i u životu, pa ‘ajde da vidimo kako da napravite ovaj vrhunski zalogaj kod kuće.

Istorija ovog sendviča veže se za devedesete godine prošlog veka i Hajji's supermarket (bodega) u Harlemu (danas poznat kao Harlem Taste). Vlasnik istog zaklinje se da se upravo odavde Chopped Cheese proširio po Njujorku. Cena je, kao što rekoh, više nego pristupačna čak i za naše uslove (oko $5), tako da ne čudi ekstremna popularnost ovog frajera među njujorškom omladinom. Danas je to jelo široko rasprostranjeno, pa se ovaj sendvič može naći u jelovnicima širom Evrope, dok ga i u Beogradu (poprilično vrhunski) sprema Mesožder ekipa, u šta se uverih na prvom Beogradskom Burger Festu.

NYC Chopped Cheese

NYC Chopped Cheese sendvič sastojcima je jako blizu klasičnom burgeru. Osnovna razlika je što se ne služi u standardnoj burger zemički, već u tostiranoj francuz-kifli, kao i da se meso u procesu pripreme raskomada na manje delove. Iako duboko ukorenjen u gastro kulturu Njujorka, zadovoljiće ukus svakog poštenog mesoljupca i u našim krajevima.

NYC Chopped Cheese sendvič – sastojci:

  • Francuz kifla
  • Juneće meso
  • Čedar sir
  • Luk
  • Ajsberg/zelena salata
  • Paradajz
  • Majonez
  • Kečap
  • Senf

Priprema

Prvo ćemo pripremiti i iseckati sve sastojke – luk na kockice ili listiće, paradajz na kolutiće, i ajsberg, odnosno zelenu salatu što sitnije komadiće. Francuz kiflu ćemo presovati u sendvič tosteru (prepolovite je ako ne može da stane), ili ako ga nemate, možete to uraditi i u tavi na puteru.

Za ovaj sendvič potrebno nam je oko 250g junećeg mesa (tražite od mesara da vam samelje juneći vrat), od čega valja oblikovati dve burger pljeske. Bacićemo ih potom u nauljenu tavu na srednje jaku vatru kao da pečemo standardni burger, te začiniti sledećom kombinacijom:  so, biber, beli luk u prahu, a neće smetati ako dodate i malo slatke paprike i origana. U tavu ćemo takođe ubaciti i iseckan luk, te ga propržiti uporedo sa mesom.

Nakon 3-4 minute, meso ćemo okrenuti i peći još toliko, a potom gril lopaticom raskomadati na sitne delove i sve to izmešati sa lukom.

Meso i luk otprilike oblikujte u oblik kifle i preko rasporedite tri listića čedar sira (što kvalitetniji čedar nađete, to će sendvič biti ukusniji). Dodajte malo vode u tavu i poklopite kako bi se sir valjano otopio na mesu.

Slaganje

Tostiranu kiflu sa obe strane namažite sa majonezom, te dodajte kečap i senf. Meso sa lukom i topljenim sirom iz tave prebacite na donji deo kifle, dodajte preko nekoliko paradajz kolutića i seckanu ajsberg salatu. Očekujte da proces zatvaranja ovog sendviča prvi put ne prođe baš sjajno, ali to je već manje bitan detalj koji ćete uvežbati vremenom. Kada sam prvi put spremao ovaj sendvič, preterao sam sa ajsbergom i paradajzom te je zatvaranje bilo praktično nemoguće – sadržaj je ispadao na sve strane, tako da valja biti umeren i proceniti dobro veličinu kifle i količinu sastojaka koje planiramo da u nju spakujemo.

Sendvič je spreman, a za maksimalno iskustvo posluživanja poput onog u njujorškim marketima, zamotajte ga u foliju ili papir za pečenje. Taj će detalj svakako pomoći da sastojci ostanu na mestu a i sendvič će biti lakše pojesti.

Da se vratim na pomenuti novosadski Index sendvič – sve je ovo mnogo zanimljivije kada vam neko drugi spremi nakon večernjeg izlaska. Index sam u par navrata pokušavao da napravim u kućnim uslovima sa istim sastojcima, i nikad nisam uspeo da ubodem isti ukus. Detalj koji je verovatno nedostajao je upravo taj – veselo naručivanje u gluvo doba noći i tumaranje kući bez razmišljanja o posledicama preterane konzumacije alkohola. Harlem je, sa druge strane, poprilično daleko, pa ni ne preostaje ništa drugo nego da se bacimo na pripremu i uživamo u jednom od najboljih sendviča na planeti – bilo u solo ili ekipa varijanti. Prijatno! 🍻

Sviđa ti se ovaj recept? Svoje utiske podeli u komentarima ispod, ili na BurgerMania Instagram i Facebook stranicama.

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.