Recimo to ovako – NYC Chopped Cheese je za pojedine njujorÅ”ke kvartove (Harlem, Bronks, Menhetn, Kvins) otprilike isto Å”to i Index za Novi Sad. Legendarni sendviÄ na koji odete nakon veÄernjeg ludovanja po klubovima, prihvatljive je cene i sasvim sigurno Äe olakÅ”ati bilo koje pijanstvo ili mamurluk koji Äe ujutro da usledi. Kalorije svakako ne brojimo, kako na ovom blogu, tako i u životu, pa ‘ajde da vidimo kako da napravite ovaj vrhunski zalogaj kod kuÄe.
Istorija ovog sendviÄa veže se za devedesete godine proÅ”log veka i Hajji's supermarket (bodega) u Harlemu (danas poznat kao Harlem Taste). Vlasnik istog zaklinje se da se upravo odavde Chopped Cheese proÅ”irio po Njujorku. Cena je, kao Å”to rekoh, viÅ”e nego pristupaÄna Äak i za naÅ”e uslove (oko $5), tako da ne Äudi ekstremna popularnost ovog frajera meÄu njujorÅ”kom omladinom.Ā Danas je to jelo Å”iroko rasprostranjeno, pa se ovaj sendviÄ može naÄi u jelovnicima Å”irom Evrope, dok ga i u Beogradu (popriliÄno vrhunski) sprema Mesožder ekipa, u Å”ta se uverih na prvom Beogradskom Burger Festu.
NYC Chopped Cheese sendviÄ sastojcima je jako blizu klasiÄnom burgeru. Osnovna razlika je Å”to se ne služi u standardnoj burger zemiÄki, veÄ u tostiranoj francuz-kifli, kao i da se meso u procesu pripreme raskomada na manje delove. Iako duboko ukorenjen u gastro kulturu Njujorka, zadovoljiÄe ukus svakog poÅ”tenog mesoljupca i u naÅ”im krajevima.
NYC Chopped Cheese sendviÄ – sastojci:
- Francuz kifla
- JuneÄe meso
- Äedar sir
- Luk
- Ajsberg/zelena salata
- Paradajz
- Majonez
- KeÄap
- Senf
Priprema
Prvo Äemo pripremiti i iseckati sve sastojke – luk na kockice ili listiÄe, paradajz na kolutiÄe, i ajsberg, odnosno zelenu salatu Å”to sitnije komadiÄe. Francuz kiflu Äemo presovati u sendviÄ tosteru (prepolovite je ako ne može da stane), ili ako ga nemate, možete to uraditi i u tavi na puteru.
Za ovaj sendviÄ potrebno nam je oko 250g juneÄeg mesa (tražite od mesara da vam samelje juneÄi vrat), od Äega valja oblikovati dve burger pljeske. BaciÄemo ih potom u nauljenu tavu na srednje jaku vatru kao da peÄemo standardni burger, te zaÄiniti sledeÄom kombinacijom:Ā so, biber, beli luk u prahu, a neÄe smetati ako dodate i malo slatke paprike i origana. U tavu Äemo takoÄe ubaciti i iseckan luk, te ga propržiti uporedo sa mesom.
Nakon 3-4 minute, meso Äemo okrenuti i peÄi joÅ” toliko, a potom gril lopaticom raskomadati na sitne delove i sve to izmeÅ”ati sa lukom.
Meso i luk otprilike oblikujte u oblik kifle i preko rasporedite tri listiÄa Äedar sira (Å”to kvalitetniji Äedar naÄete, to Äe sendviÄ biti ukusniji). Dodajte malo vode u tavu i poklopite kako bi se sir valjano otopio na mesu.
Slaganje
Tostiranu kiflu sa obe strane namažite sa majonezom, te dodajte keÄap i senf. Meso sa lukom i topljenim sirom iz tave prebacite na donji deo kifle, dodajte preko nekoliko paradajz kolutiÄa i seckanu ajsberg salatu. OÄekujte da proces zatvaranja ovog sendviÄa prvi put ne proÄe baÅ” sjajno, ali to je veÄ manje bitan detalj koji Äete uvežbati vremenom. Kada sam prvi put spremao ovaj sendviÄ, preterao sam sa ajsbergom i paradajzom te je zatvaranje bilo praktiÄno nemoguÄe – sadržaj je ispadao na sve strane, tako da valja biti umeren i proceniti dobro veliÄinu kifle i koliÄinu sastojaka koje planiramo da u nju spakujemo.
SendviÄ je spreman, a za maksimalno iskustvo posluživanja poput onog u njujorÅ”kim marketima, zamotajte ga u foliju ili papir za peÄenje. Taj Äe detalj svakako pomoÄi da sastojci ostanu na mestu a i sendviÄ Äe biti lakÅ”e pojesti.
Da se vratim na pomenuti novosadski Index sendviÄ – sve je ovo mnogo zanimljivije kada vam neko drugi spremi nakon veÄernjeg izlaska. Index sam u par navrata pokuÅ”avao da napravim u kuÄnim uslovima sa istim sastojcima, i nikad nisam uspeo da ubodem isti ukus. Detalj koji je verovatno nedostajao je upravo taj – veselo naruÄivanje u gluvo doba noÄi i tumaranje kuÄi bez razmiÅ”ljanja o posledicama preterane konzumacije alkohola. Harlem je, sa druge strane, popriliÄno daleko, pa ni ne preostaje niÅ”ta drugo nego da se bacimo na pripremu i uživamo u jednom od najboljih sendviÄa na planeti – bilo u solo ili ekipa varijanti. Prijatno! š»
SviÄa ti se ovaj recept? Svoje utiske podeli u komentarima ispod, ili na BurgerMania Instagram i Facebook stranicama.
KomentariŔi