šŸ”„ Drakaris: Chili Pop's vatreni burgeri!

BurgerMania i Chili Pop's Banja Luka

Banja Luka je sredina u kojoj trendovi često kasne, pa je i craft proizvodnja u segmentu piva i domaćih sosova joÅ” uvek u početnoj fazi razvoja. U ovoj sekciji potrudiću se da predstavim Å”to viÅ”e toga (jer i jedno i drugo su neizostavni dodaci za svaki poÅ”ten burger obrok), a počećemo sa Chili Popā€™s, prvim registrovanim craft proizvođačem ljutih sosova i srodnih proizvoda u gradu na Vrbasu. Test će, naravno, podrazumevati i primenu u praksi, odnosno pripremu burgera koje ćemo zaljutiti sosovima ove firme.

Najbolje stvari nastaju kada se rade iz ljubavi, a dobar primer za tu tvrdnju je Chili Pop's, porodični biznis koji je proÅ”le godine pokrenuo Banjalučanin Dragan Popović. Količina energije i strasti koju je čovek uložio u ovu priču zaista je za svaku pohvalu. Pored toga Å”to uzgaja sopstvene papričice (među kojima su i neke od najljućih na planeti), kompletan proces proizvodnje obavlja samostalno, a sosovi su potpuno prirodni, i sadrže znatno veći postotak papričica i drugih domaćih sastojaka, nego Å”to je to slučaj sa industrijskim varijantama koje možemo da nađemo na policama supermarketa.

Ljutina sosova u Chili Popā€™s ponudi varira, a na skali od 1-10, tri koja smo ovom prilikom testirali uz burgere spadaju u ā€œvatrenijeā€ varijante: Narandžero, PopaskoĀ i KrajiÅ”ka ljutica. Dakle, preporučeno samo hrabrima i onima koji vole veoma ljutu hranu!

Sastojci Chili Pop's sosova:

  • Narandžero sos čini miks ljutih papričica (Orange Habanero, Yelow Fatalli, Golden Cayenne), jabukovo sirće, livadski med, smeđi Å”ećer, so, mrkva i narandže. Ljutina: 5/10.
  • Popasko sos sastoji se od miksa fermentisanih papričica (Habanero, Trinidad Moruga Scorpion, domaćice), jabukovog sirćeta, soli, smeđeg Å”ećera i belog luka. Ljutina: 6/10.
  • KrajiÅ”ka ljutica je najžeŔći u ovoj trojci, a sastoji se od Habanero i Trinidad Moruga Scorpion papričica, jabukovog sirćeta, Å”ećera, soli, belog luka i suvih Å”ljiva. Ljutina: 7/10.

Kada je o burgerima reč, za ovu priliku pripremljeni su slajderi, odnosno mini burger varijante, kako bi se svaki mogao isprobati sa drugim sosom.

BurgerMania i Chili Pop's Banja Luka

Sva tri burgera pravljena su sa malim burger zemičkama i standardnom mlevenom junetinom (100g po burgeru), tretiranom samo sa solju i biberom. Prvi burger sastojao se joÅ” od zelene salate, topljenog čedar sira, i ljubičastog luka.Ā Drugi je spremljen sa zelenom salatom, dimljenim sirom sa dodatkom chilija (kao da ljutog nije dovoljno u priči, hehe), slaninom i lukom, dok se u trećem naÅ”ao paradajz, joÅ” slanine, te grilovani Å”ampinjoni. Dakle, manje-viÅ”e klasične varijante bez preteranog filozofiranja – akcenat je ovaj put bio na sosovima. Zahvaljujući lepÅ”em vremenu, priprema na otvorenom grilu (na uglju), mesu i celom burgeru dala je znatno bolji ukus, nego kada se spremanje obavlja u kući ili stanu.

Rezultat? Vatreni burgeri koji će zadovoljiti sve ljubitelje ljutog zalogaja! Popasko i KrajiÅ”ka ljutica su relativno sličnog ukusa, dok je Narandžero drugačiji, pre svega zbog osetne arome već pomenute narandže. Ovaj sos bi svakako odlično iÅ”ao i uz chicken burgere koje planiram da spravljam uskoro, pa očekujte i taj recept u narednom periodu.

Ipak, za potpisnika ovih redova, blaže sos-kombinacije su preferirana opcija u svakodnevnoj upotrebi. Ljuto volim, ali do granice kada i drugi sastojci mogu da dođu do izražaja. U ovom slučaju, iako veoma ukusni sami po sebi, sosovi su poprilično neutralisali druge sastojke u burgeru, a vatra koja je žarila postala je jedini osećaj u ustima već posle prvih par zalogaja.Ā Naravno, radi se o subjektivnom utisku, odnosno ličnoj toleranciji na ljuto, pa ćete nakon Å”to probate neki od ovih sosova izvući sopstvene zaključke.

Treba reći i da je, pored tri testirana sosa, u ponudiĀ ovog proizvođača i nekoliko blažih kombinacija, pa svakako preporuka da se raspitate i bolje informiÅ”ete o cenama i kompletnom asortimanu proizvodaĀ na Facebook stranici Chili Popā€™sa.

Pored burgera, mogućnost primene ovih sosova u kuhinji je neograničena, odnosno Å”to bi rekao banjalučki YouTuberĀ BL Beast: samo je vaÅ”a maÅ”ta granica. Rebarca, krilca, sve vrste pečenja, ali i čorbe, pizze… nema greÅ”ke. A kad smo kod Beasta, utiske o ovim burgerima i sosovima moći ćete ovih dana da gledate na njegovom YouTube kanalu, pa ga zapratite ako već niste.

Sve u svemu, bio je to zanimljiv vatreni eksperiment. šŸ”šŸŒ¶šŸ”„ Nastavićemo sa sličnim akcijama i u budućnosti.

Piskaralo, bivÅ”i muzičar, web dizajner, digital marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom straŔću ka burgerima, Å”to se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.