Banja Luka je sredina u kojoj trendovi Äesto kasne, pa je i craft proizvodnja u segmentu piva i domaÄih sosova joÅ” uvek u poÄetnoj fazi razvoja. U ovoj sekciji potrudiÄu se da predstavim Å”to viÅ”e toga (jer i jedno i drugo su neizostavni dodaci za svaki poÅ”ten burger obrok), a poÄeÄemo sa Chili Popās, prvim registrovanim craft proizvoÄaÄem ljutih sosova i srodnih proizvoda u gradu na Vrbasu. Test Äe, naravno, podrazumevati i primenu u praksi, odnosno pripremu burgera koje Äemo zaljutiti sosovima ove firme.
Najbolje stvari nastaju kada se rade iz ljubavi, a dobar primer za tu tvrdnju je Chili Pop's, porodiÄni biznis koji je proÅ”le godine pokrenuo BanjaluÄanin Dragan PopoviÄ. KoliÄina energije i strasti koju je Äovek uložio u ovu priÄu zaista je za svaku pohvalu. Pored toga Å”to uzgaja sopstvene papriÄice (meÄu kojima su i neke od najljuÄih na planeti), kompletan proces proizvodnje obavlja samostalno, a sosovi su potpuno prirodni, i sadrže znatno veÄi postotak papriÄica i drugih domaÄih sastojaka, nego Å”to je to sluÄaj sa industrijskim varijantama koje možemo da naÄemo na policama supermarketa.
Ljutina sosova u Chili Popās ponudi varira, a na skali od 1-10, tri koja smo ovom prilikom testirali uz burgere spadaju u āvatrenijeā varijante: Narandžero, PopaskoĀ i KrajiÅ”ka ljutica. Dakle, preporuÄeno samo hrabrima i onima koji vole veoma ljutu hranu!
Sastojci Chili Pop's sosova:
- Narandžero sos Äini miks ljutih papriÄica (Orange Habanero, Yelow Fatalli, Golden Cayenne), jabukovo sirÄe, livadski med, smeÄi Å”eÄer, so, mrkva i narandže. Ljutina: 5/10.
- Popasko sos sastoji se od miksa fermentisanih papriÄica (Habanero, Trinidad Moruga Scorpion, domaÄice), jabukovog sirÄeta, soli, smeÄeg Å”eÄera i belog luka. Ljutina: 6/10.
- KrajiÅ”ka ljutica je najžeÅ”Äi u ovoj trojci, a sastoji se od Habanero i Trinidad Moruga Scorpion papriÄica, jabukovog sirÄeta, Å”eÄera, soli, belog luka i suvih Å”ljiva. Ljutina: 7/10.
Kada je o burgerima reÄ, za ovu priliku pripremljeni su slajderi, odnosno mini burger varijante, kako bi se svaki mogao isprobati sa drugim sosom.
Sva tri burgera pravljena su sa malim burger zemiÄkama i standardnom mlevenom junetinom (100g po burgeru), tretiranom samo sa solju i biberom. Prvi burger sastojao se joÅ” od zelene salate, topljenog Äedar sira, i ljubiÄastog luka.Ā Drugi je spremljen sa zelenom salatom, dimljenim sirom sa dodatkom chilija (kao da ljutog nije dovoljno u priÄi, hehe), slaninom i lukom, dok se u treÄem naÅ”ao paradajz, joÅ” slanine, te grilovani Å”ampinjoni. Dakle, manje-viÅ”e klasiÄne varijante bez preteranog filozofiranja – akcenat je ovaj put bio na sosovima. ZahvaljujuÄi lepÅ”em vremenu, priprema na otvorenom grilu (na uglju), mesu i celom burgeru dala je znatno bolji ukus, nego kada se spremanje obavlja u kuÄi ili stanu.
Rezultat? Vatreni burgeri koji Äe zadovoljiti sve ljubitelje ljutog zalogaja! Popasko i KrajiÅ”ka ljutica su relativno sliÄnog ukusa, dok je Narandžero drugaÄiji, pre svega zbog osetne arome veÄ pomenute narandže. Ovaj sos bi svakako odliÄno iÅ”ao i uz chicken burgere koje planiram da spravljam uskoro, pa oÄekujte i taj recept u narednom periodu.
Ipak, za potpisnika ovih redova, blaže sos-kombinacije su preferirana opcija u svakodnevnoj upotrebi. Ljuto volim, ali do granice kada i drugi sastojci mogu da doÄu do izražaja. U ovom sluÄaju, iako veoma ukusni sami po sebi, sosovi su popriliÄno neutralisali druge sastojke u burgeru, a vatra koja je žarila postala je jedini oseÄaj u ustima veÄ posle prvih par zalogaja.Ā Naravno, radi se o subjektivnom utisku, odnosno liÄnoj toleranciji na ljuto, pa Äete nakon Å”to probate neki od ovih sosova izvuÄi sopstvene zakljuÄke.
Treba reÄi i da je, pored tri testirana sosa, u ponudiĀ ovog proizvoÄaÄa i nekoliko blažih kombinacija, pa svakako preporuka da se raspitate i bolje informiÅ”ete o cenama i kompletnom asortimanu proizvodaĀ na Facebook stranici Chili Popāsa.
Pored burgera, moguÄnost primene ovih sosova u kuhinji je neograniÄena, odnosno Å”to bi rekao banjaluÄki YouTuberĀ BL Beast: samo je vaÅ”a maÅ”ta granica. Rebarca, krilca, sve vrste peÄenja, ali i Äorbe, pizze… nema greÅ”ke. A kad smo kod Beasta, utiske o ovim burgerima i sosovima moÄi Äete ovih dana da gledate na njegovom YouTube kanalu, pa ga zapratite ako veÄ niste.
Sve u svemu, bio je to zanimljiv vatreni eksperiment. šš¶š„ NastaviÄemo sa sliÄnim akcijama i u buduÄnosti.
KomentariŔi