Grand McExtreme Bacon Burger
Crafting

Kuvanje kod kuće: Grand McExtreme Bacon Burger

Piše:

Korona karantin još uvek je na snazi, pa nema razloga da slobodno vreme ne iskoristimo za pripremu još jednog divnog burgera. Inspiracija ovaj put McDonald’sov Grand McExtreme Bacon Burger koji je ekskluzivno dostupan samo u Španiji. Dimljeni ukus, kvalitetni sastojci i fenomenalan sos – kada ga probate, biće vam jasno zašto se u raznim zemljama sveta pokreću peticije da lokalni McDonald’s restorani ubace ovaj burger u ponudu.

Najpopularniji svetski lanac brze hrane, McDonald’s, pravi burgere od davne 1940. godine. Počelo je to skromno (dobar uvid u istorijat je film The Founder – preporuka ako vas interesuje ova tematika), ali temelji su kvalitetno postavljeni, i ovaj brend rastao je tokom godina, da bi do danas ostao sinonim za burgere, bez obzira na negativni publicitet koji ga često prati.

Grand McExtreme Bacon Burger
Dostupan samo u Španiji: Grand McExtreme Bacon Burger

Lično ne vidim ništa loše u McDonalds’u, rado pojedem Big Mac i dan danas, dok svakako valja pohvaliti i premium ponudu, odnosno specijalne Maestro burgere koji su za nekoliko klasa iznad standardne ponude u Meku.

McExtreme Bacon Burger spada u jednostavnije, ali vrhunski osmišljene burgere. Ne obiluje sa previše sastojaka, a zapao mi je za oko pre svega zbog odličnog McBacon sosa i dimljenog, smoky ukusa koji ga prati. Sos će i biti najveći izazov, ali ako uspete da ga napravite, garantovano ćete biti oduševljeni ukusom.

Takođe, red je naglasiti i da se neću slepo držati recepture, pre svega što je ista, naravno, poznata samo McDonald’su, odnosno njihovim kuvarima. Ovo posebno važi za tačne mere sastojaka u pomenutom sosu. Kako bilo, prateći upute ispod, dobićemo vrhunski burger za svaku priliku i sos koji može da se koristi za razne druge kombinacije.

Sastojci

Za Grand McExtreme Bacon burger potrebni su sledeći sastojci:

  • Zemička
  • Juneće meso
  • Dimljena Gauda
  • Dimljena slanina
  • Crni luk
  • So i biber
  • Za sos: majonez, kečap, senf, sweet relish, beli luk u prahu, crni luk u prahu, dimljena crvena paprika, seckani kapari, sirće od belog vina, tečni dim

Priprema

Zemičku ćemo blago tostirati u tignju sa puterom i sitno seckanim belim lukom. Ako ne volite beli luk, slobodno ga preskočite.

Kada je o mesu reč, koristićemo mleveni juneći vrat, 180 grama istog. U zavisnosti od toga kakve i kolike zemičke imate, gramaža mesa u svakom slučaju treba da odgovara površini peciva, a to je uglavnom u rasponu od 150-200 grama. Meso ćemo oblikovati u burger pljesku, posoliti i pobiberiti, te peći na srednje jakoj vatri oko 3-5 minuta na jednoj, pa isto toliko na drugoj strani. Lično preferiram srednje pečeno meso, ali ako volite da bude više reširano, slobodno produžite pečenje za koji minut. Meso nemojte da pritišćete – poenta je da ostane sočno, a neće ako sokovi iz njega iscure.

Grand McExtreme Bacon Burger

Ispržićemo par listova slanine, crni luk krupnije iseckati na listove i spremiti dve tanje kriške dimljenog Gauda sira, koji ovom prilikom nećemo topiti na mesu.

Sos

Što se sosa tiče, Sweet Relish i tečni dim teže su nabavljivi kod nas – prvi pomenuti čest je “gost” u McDonald’sovim sosovima, a radi se o sitno seckanim slatkasto/kiselim krastavčićima za čiju recepturu možete da konsultujete YouTube. Ja sam koristio gotov Heinzov proizvod istog imena, a tečni dim naručio sam na eBayu za nekoliko dolara. S obzirom da se u sos ubacuje tek mala kašičica istog, bočica će da potraje duži period i korisna je investicija za razne druge recepte. Ako ne želite da komplikujete ili niste u prilici da ga nabavite, umesto relisha ubacite sitno seckane kisele krastavce – u kombinaciji sa ostalim sastojcima, neće to biti drastična razlika u odnosu na original, odnosno, sos će i dalje da bude vrhunski.

Okvirne mere za sos izgledale bi otprilike ovako:

  • 8 supenih kašika majoneze
  • 2 supene kašike kečapa
  • 2 čajne kašike seckanih kaparija
  • 2 čajne kašike Sweet Relisha, ili sitno seckanih kiselih krastavčića
  • 1,5 čajna kašika senfa
  • 1,5 čajna kašika sirćeta od belog vina
  • 1,5 čajna kašika belog luka u prahu
  • 1,5 čajna kašika crnog luka u prahu
  • 0,5 čajna kašika dimljene paprike
  • 0,5 čajna kašika tečnog dima

Navedene sastojke valja pomešati u činiji i ostaviti sat vremena (ili preko noći) u frižideru da se bolje upoznaju.

Slaganje burgera

Na donji deo tostirane zemičke stavite burger sos, list Gauda sira, meso, drugi list sira, prženu slaninu, luk, i po želji još sosa na gornji deo peciva.

Prilozi

Uz burger svakako valja poslužiti i odgovarajući prilog, a uz ovaj odlično ide rebrasti pomfrit sa začinskim biljem, te kiseli krastavčići sa tucanom chilli paprikom. Što se pića tiče, lična preferencija za burger je uvek Coca-Cola, a ovom prilikom, testirao sam Fentimans Cherry Colu, i nisam naročito oduševljen sa istom. Reč je o kompaniji koja je osnovana još 1905. godine u Engleskoj i čiji su se proizvodi nedavno pojavili i na našem tržištu. Uprkos impresivnoj tradiciji, ekskluzivi i specifičnoj pripremi, klasični ukus Coca-Cole ipak ne može ništa da pobedi.

Da li ti se svideo ovaj recept? Podeli utiske u komentarima ispod teksta, ili na Facebooku i Instagramu.

Pročitaj i ovo: