🍔 Kuvanje kod kuće: BurgerMania Classic Burger

BurgerMania Classic Burger

“Burger a day keeps the doctor away” – kaže stara narodna burgerska mudrost. Leto je na izmaku, pa valja iskoristiti lepo vreme za roštiljanje na otvorenom sa društvom, dok se još može.

Ovom prilikom, na repertoaru je BurgerMania Classic Burger, domaći burger sa sastojcima koji za potpisnika ovih redova čine savršen balans i predstavljaju upravo ono što burger jeste – idealan zalogaj za svaku priliku i druženje sa porodicom ili prijateljima. Eksperimentisanja u pripremi burgera i igranje sa sastojcima podržavam, ali klasika je sa razlogom klasika, i ovom burgeru se uvek rado vraćam. Recept je relativno jednostavan, pa krenimo redom…

BurgerMania Classic Burger – sastojci:

  • Zemička
  • Juneće meso
  • Slanina
  • Čedar sir
  • Ajsberg salata
  • Kiseli krastavci
  • Luk
  • Domaći burger sos

Priprema

BurgerMania Classic Burger sastoji se od zemičke, čistog junećeg mesa (cca 180 grama), slaninice, čedar sira, ajsberg salate, kiselih krastavaca, luka i domaćeg burger sosa. Sastojci, naravno, treba da su sveži – od mesara tražite da vam samelje juneći vrat (ne uzimajte već izloženo mleveno meso) i ne preterujte sa začinima (so i biber tokom pečenja su sasvim dovoljni). Pecivo ćemo lagano tostirati na grilu sa puterom i (po želji) sitno seckanim belim lukom. Slaninicu prepržiti, a luk iseckati na sitne kockice. Ajsberg takođe treba iseckati na sitnije komadiće. Meso ispecite po želji, uz napomenu da je medium rare nivo pečenja idealan za burger, kako bi meso ostalo sočno i ukusno. Čedar sir otopite na mesu tokom pečenja.

Što se sosa tiče, za ovaj burger napravio sam domaći sos, koji je kombinacija majoneza, senfa, sweet relisha, belog vinskog sirćeta, a u sve valja ubaciti i beli luk u prahu, crni luk u prahu, dimljenu (ili običnu) slatku papriku i beli biber. Tačne mere ne bih navodio ovom prilikom – slobodno se igrajte sa ovim sastojcima, uz napomenu da sweet relish nije nabavljiv kod nas, ali umesto njega, mogu da se koriste sitno seckani kiseli krastavčići, te malo šećera. Sve sastojke dobro promešajte i ostavite u frižideru najmanje sat vremena pre pečenja, ili još bolje, preko noći.

Slaganje

Burger ćemo složiti po sledećem redosledu – donje pecivo, sos, luk, ajsberg salata, meso sa topljenim sirom, slanina, kiseli krastavci, te još sosa na gornjem pecivu.

Uz burger, idealan prilog je pomfrit, a za piće, zna se – Coca Cola. Klasik obrok zahteva i klasik piće, ali ako preferirate pivo, slobodno zalijte ovaj slasni zalogaj sa svojim omiljenim brendom.

Prijatno!

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.