🥒 Brzo i lako: Letnji kiseli krastavci

Domaći kiseli krastavci

Kiseli krastavci su mnogima jedan od omiljenih sastojaka u burgeru, bilo da se koriste kao klasičan prilog, ili sitno seckani u burger sosu. Da bi stvari digli na viši nivo, svakako je bolje da napravimo domaće, nego da koristimo već gotove kupovne. Ukus je neuporediv.

Napomenuo bih da je recept koji sledi prilagođen letnjem periodu, pa će stvari da budu ubrzanije, kako bi u kratkom vremenskom periodu postigli željeni rezultat.

Sastojci

  • Domaći krastavci
  • Svež kopar
  • Beli luk
  • Biber u zrnu
  • Tucana chili paprika
  • Alkoholno sirće
  • So
  • Voda

Recept koji preporučujem je veoma jednostavan – teglicu napunite krastavcima (celim ili narezanim na kolutiće), dodajte vodu i alkoholno (belo) sirće (90% voda / 10% sirće), so (jedna veća kašika, najbolje otopiti u već pomenutoj vodi, pa dodati sve zajedno), biber u zrnu, svež kopar, nekoliko čenova belog luka, i po želji – tucanu ljutu chili papriku za oštriji ukus. Koliko ćete čega dodati, zavisi od ličnih preferencija. Sa koprom i belim lukom ne može se preterati, što se mene tiče.

Važna napomena je da za ovo koristite standardni domaći, tvrđi krastavac – dakle, ne salatar.

Teglicu ostavite u kuhinji ili na prozoru, ali ne na direktnom suncu, sa otvorenim poklopcem.

Kiseli krastavci su spremni za dva do tri dana (brže ako su izrezani na kolutiće), što će reći da se prvi burgeri sa ovim momcima mogu spremati već za naredni vikend. 😎

Piskaralo, bivši muzičar, web dizajner, digital marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.