Top 5 burgera na YouTubeu

Najbolji burgeri na YouTubeu

Burgeri spadaju u relativno jednostavnu hranu za pripremu, ali kao i sve drugo u životu, traže da im se čovek posveti. Površan pristup neminovno će dati loš, ili u najboljem slučaju prosečan rezultat, ali uz malo truda i istraživanja, svako od nas može usavršiti kulinarsko znanje i postati majstor burgerskog zanata.

U eri interneta i društvenih mreža, neznanje može da bude samo stvar ličnog izbora. YouTube nudi beskonačno saveta na razne teme, a između ostalog, tu su i specijalizovani food kanali na kojima iskusni kulinarski majstori nesebično dele savete i preporuke za burgere, i provode nas kroz kompletan proces pripreme – od odabira i pečenja mesa, preko pripreme burger sosa, do spremanja i selekcije ostalih sastojaka. Bilo da ste kuvar početnik, entuzijasta koji bi da se oproba u pravljenju burgera ili kuvar u nekom od lokalnih restorana – YouTube je savršena destinacija za usavršavanje znanja iz ove oblasti.

U nastavku ću da vam predstavim pet burgera sa pet izvrsnih YouTube food kanala koji će vas uputiti u proces i olakšati pripremu ako odlučite da spremite burgere kod kuće ili na žurci – na radost svih onih kojima ćete da ih poslužite. 😉

Insanity Burger – Jamie Oliver

Bilo kakve specijalizovane top liste o hrani i receptima ne mogu da prođu bez Jamie Olivera. Čovek je jedan od najpoznatijih kuvara našeg vremena, a svoje iskustvo godinama deli sa gledaocima putem malih ekrana, te svoje YouTube Food mreže. Jamie priprema različita jela – od internacionalnih specijaliteta, do klasičnih omleta koje možemo pripremiti za par minuta. U svemu tome našlo se i nekoliko hamburgera, od kojih za ovu priliku izdvajam fenomenalni Insanity Burger. Pripremljen na roštilju u društvu još jednog kulinarskog majstora DJ BBQ-a, ovaj burger sastavljen je od zemičke, junetine (tokom pečenja premazana senfom), kiselih krastavaca, specijalnog sosa, dimljene slanine, ajsberg salate i sira. Vrhunski burger za svaku priliku.

Triple-Slam Bacon Cheeseburger – Ballistic BBQ

Grega Mrvicha i njegov Ballistic BBQ kanal pratim već dugi niz godina. Greg je verovatno najposvećeniji ljubitelj burgera na YouTubeu, sa više stotina klipova snimljenih na ovu temu – pored raznih burgera koje je spravljao u proteklom periodu u svom dvorištu, pripremao je i brojne replike legendardnih burgera iz američkih restorana – Five Guys, McDonald's, Burger King, In-N-Out, Whataburger, Tommy’s… što je odlično ako želite da se uputite u način pripreme i tajne popularnosti pomenutih brendova. Detaljno je pojašnjena priprema svakog sastojka, navedene su tačne mere za svaki sos… ukratko, Ballistic BBQ je prva destinacija na YouTubeu ako želite da naučite sve o pripremi burgera.

Ovom prilikom pomenućemo Triple-Slam Bacon Cheeseburger, iako je svaki video na ovom kanalu inspiracija za sebe. Ovaj burger, pored peciva, čini junetina (tri pljeske), tri vrste sira, grilovani luk i slanina, te domaći burger sos. Njam njam.

Backyard Barbecue Burger – All Things BBQ

Reč “posvećenost” najbolje opisuje All Things BBQ YouTube kanal i šefa Toma, koji je pre svega specijalizovan za teksaški roštilj i hranu spremljenu u smokeru. Precizna objašnjenja svakog koraka u pripremi ovih jela uputiće vas u sve tajne ovog zanata, a Tom je veoma prijatan i detaljan instruktor, te je gledanje ovih klipova pravi spektakl za svakog hedonistu. Pulled pork, burnt ends, brisketi, rebarca, kobaje, piletina, sendviči… nema čega nema. Naravno, i burgeri su česta tema, obrađene su razne kombinacije i metode pripreme, a ovde ćemo pomenuti Backyard Barbecue Burger. Zemička, junetina, čedar sir, luk, paradajz, zelena salata i sos. Klasični burger, spremljen sa stilom – nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Smoked Whiskey Burger – BBQ Pit Boys

Vesele bradonje iz BBQ Pit Boys ekipe, osim što godinama demonstriraju pravo “biker style” kulinarsko umeće, spadaju u najzanimljivije food YouTubere i snimci koje objavljuju uvek su pravo uživanje za gledanje. Nema ovde preterane filozofije – kvalitetni komadi mesa ispečeni i pripremljeni u dvorištu ili prirodi, uz duhovite “Lord, have mercy” prateće komentare. “We apologize for eating in front of you like this, but we call this Pitmaster Privilege – urnebesno!

Dakle, Smoked Whiskey burgerčina – govedina, ljuti sos, viski, slaninica, gljive, sir, paradajz, paprike i majonez. Sporo pripremljeni u smokeru, ovi burgeri nahraniće i najgladnijeg među nama.

Black Mamba Burger – Almazan Kitchen

Almazan Kitchen je sa svojih 3,3 miliona pretplatnika najpopularniji srpski food YouTube kanal, a nesumnjivo i jedan od najkvalitetnijih na planeti – mišljenje je to mnogih koji uživaju u receptima koje dva brata Boban i Aleksandar Almažan spremaju u svom dvorištu i u prirodi – uz reku, potok ili duboko u šumi. Ovaj kanal pratim od ranih dana, i duže vreme nisam imao predstavu da je reč o našim ljudima – dok u jednom klipu onako usput nisu progovorili na srpskom. Oduševljenje je postalo još veće, jer ovako dobro realizovan YouTube kanal – od recepata koji su predstavljeni, preko lokacija na kojima se klipovi snimaju, do video obrade – sve je besprekorno savršeno. Foodporn momenat u svakom smislu tog pojma.

Almazan Kitchen obrađivali su temu burgera u više navrata, a ovaj put, izdvojio bih Black Mamba Burger – crno pecivo, mlevena junetina, čedar sir, slanina, ajsberg salata… sve to spravljeno u predivnom prirodnom ambijentu, nadražaj je za sva čula. Odličan burger i YouTube kanal koji, ako kojim slučajem do sada niste, obavezno zapratite!

A sad – akcija!

Naravno, ovo je samo delić onoga što može da se pronađe na YouTubeu, ali za početak, sasvim je dovoljno ako vas ova tema zanima, a što verovatno jeste tako, s obzirom da se nalazite na ovom blogu. Sad kad smo proučili sve ove snimke i recepte, vreme je da se pređe i na praktični deo – proleće je stiglo, sezona roštilja je tu, pa je pravi trenutak da se bacimo u akciju i obradujemo partnera, porodicu ili prijatelje kvalitetnim burgerom koji neće tako lako zaboraviti. Prijatno!

Novinar, ex-muzičar, web dizajner, internet marketing specijalac. Ljubitelj kvalitetnog zalogaja sa posebnom strašću ka burgerima, što se vidi iz priloženog. Živi u Banjaluci.