We have over 180 total homemade recipes and up to 12 meals to choose from daily. Much of the food ingredients are sourced from nature.
All-time Top Food
Potragu za idealnim burgerom u Banjaluci nastavih i ovog vikenda, a na red je došao (tokom priprema za ovaj projekat najviše hvaljen) Mac Tire Pub. Ovo mesto važi za jedno od ponajboljih za večernji izlazak u gradu na Vrbasu (u zavisnosti od toga kakve su vam preferencije po tom pitanju, dakako), a podjednko kvalitetna je i dnevna varijanta, jer jelovnik ovog puba ispunjen je raznoraznim divotama, među kojima su kobasice, rebarca, pizze, šnicle, čorbe, salate, sendviči, te čak osam vrsta burgera… Biće posla! 🍔🍴
Mac Tire Pub je generalno veoma reprezentativan ugostiteljski objekat. Vrhunski uređen i elegantan prostor, sa bogatom ponudom piva (kako je i red, u pubu smo) i hrane, koji se nalazi na odličnoj lokaciji - u samom srcu Banjaluke, što bi se reklo. Večeri su ovde uglavnom rezervisane za živu svirku - najčešće je to lokalna tezga varijanta, što je već odavno praktično jedini vid koncertne zabave u Banjaluci kada je o klupskim dešavanjima reč. Ovaj pub jedan je od brojnih banjalučkih ugostiteljskih objekata koji su u vlasništvu iste osobe, a dotični gazda ništa ne prepušta slučaju, i sva mesta koja otvori odlikuje generalno visok nivo kvaliteta i prijatna atmosfera, a zanimljivo je da je sve propraćeno zaista razumnim cenovnikom (s obzirom na lokacije i uređenost/kvalitet samih objekata).
Najveću ocenu u dosadašnjem delu ove moje burger turneje po Banjaluci odneo je hamburger koji sam testirao u prethodnoj epizodi, tačnije u KSET Pabu, koji je takođe u vlasništvu pomenutog gospodina. Burger me je veoma pozitivno iznenadio, a znajući da je Mac Tire Pub ipak prioritetniji i posećeniji objekat od KSET Paba, s pravom sam očekivao u najmanju ruku podjednak kvalitet i ponudu. I tako i bi! KSET Pab u svom meniju ima četiri burgera, dok Mac Tire Pub čak osam, što ga u startu svrstava na pobedničko mesto u kategoriji “ugostiteljski objekat sa najvećom ponudom hamburgera u Banjaluci”! Osam komada, pa još svaki “u svom filmu” - Burger “Mac Tire”, Sirburger, Dupli burger, Burger šefa kuhinje / Hardcore, Tabasko punjeni burger, Vo pored mora, Premium Burger i Caprese Burger. Malo li je?! 😍 Ovde bih pomenuo i “kombo meni” varijantu, gde su neki od ovih burgera kombinovani sa različitim pivima, te finansijski prođete još bolje nego pri pojedinačnim narudžbama, što je lepo.
[caption id="attachment_240" align="alignnone" width="770"] "Duh Irske u srcu Banjaluke"... Mac Tire Pub[/caption]
Petneastak minuta razmišljao sam od kojeg burgera da počnem, te ipak odlučih da i ovoga puta to bude burger koji nosi ime samog prostora. Prethodne sedmice bio je to Burger K.S.E.T., a ovaj put, krenuću sa Burgerom “Mac Tire”, pa šta bude... Ovi ostali doći će na red u narednim epizodama, da li objedinjeni u par zajedničkih tekstova, ili pojedinačno - zavisiće od trenutne inspiracije i slobodnog vremena.
Burger “Mac Tire” sastavljen je, dakle, od 150 grama mesa, luka, kiselih krastavaca, zelene salate, edamer sira i dressinga. Ista priča kao i Burger K.S.E.T., kako sam i pretpostavljao, jer je jelovnike u ova dva puba verovatno sastavljala ista osoba. Ipak, jasno je da od roštiljdžije zavisi kako će ispasti finalni rezultat, bez obzira na to da li su isti sastojci u pitanju ili ne. Krompirići se i ovde služe odvojeno od burgera, pa ih uključih u narudžbu i počeh psihički da se spremam za ono što sledi, jer me je i glad već uveliko stigla.
[caption id="attachment_242" align="alignnone" width="770"] Mac Tire Burger, Mac Tire Pub[/caption]
Burger je poslužen slično kao i u KSET-u, dakle u papirnoj “za poneti” kesi na tanjiru, baš kao i krompirići - u odvojenoj posudi sa prepoznatljivim sosom kao prilogom. Već pri prvom zalogaju osetio sam kvalitet i skladnost ukusa, a jedina vidljiva razlika u odnosu na KSET burger je u tome što je meso ovde lepše oblikovano i “razvučeno” na odgovarajuću veličinu, odnosno na celu površinu peciva, pa je bilo jednostavnije držati ga u ruci i pojesti, bez bojazni da će meso da ispadne. Dve vrste sosa i ovaj put - senf i još ponešto dole, te vrhnje/majonez na unutrašnjosti gornjeg dela peciva. Sir se lepo istopio, a slaninica i u ovom slučaju nenapadna i prijatna, dok je samo meso (pečeno baš kako treba!) bilo još konkretnije pobibereno nego što je to bio slučaj u KSET-u. Biber volim u burgeru, pa mi lično to ne smeta, ali verujem da će biti onih kojima bi ovo moglo bilo preljuto. I zaista, kako je vreme odmicalo, biber se polako, ali sigurno, nametnuo kao dominantni začin i sastojak u celoj priči, pa možda ne bi bilo loše ipak nijansu manje istog da je stavljeno. Sa druge strane, ako pijete pivo dok ga jedete, neće biti nikakvih problema, ali se ipak spremite za ispijanje litru-dve vode tokom ostatka večeri.
Na kraju, zaključio bih da je Burger “Mac Tire” ispunio sva očekivanja, ali da sam možda pogrešio što za početak Mac Tire ekspedicije nisam uzeo neki drugi, s obzirom da je ovaj bio skoro identičan onom u KSET-u prošle sedmice te nije bilo nekog naročitog iznenađenja. U svakom slučaju, bio je to izvrstan burger, a ono što me ipak najviše raduje je ostatak menija ovog puba, odnosno testiranje svih tih silnih hamburgera, počevši od Burgera šefa kuhinje (jaje, karamelizovani luk itd), pa do megalomanskog Premium Burgera, koji stiže sa čak tri komada različitih vrsta mesa i slaninom na sve to. Ko živ, ko mrtav! 😈
Sledeći na redu je kontroverzni glomazni “double burger” koji se služi u Koncept baru “Bajka”. Sudeći po reklami koja se ovih dana vrtela na Facebooku, ali i po slikama koje su mi dostavili prijatelji tokom prethodnih dana uz komentare poput “solidan je”, ali i “užasno, nemoguće za pojesti”, nisam siguran šta tačno da očekujem. Kako bilo, hrabro ću da se upustim i u tu avanturu...
[spacer height="20px"]
~ Mac Tire Burger ~
Lokacija: Mac Tire Pub, Srpska 2-4, Banja Luka
Cena: 6 KM (burger) + 2 KM (krompirići)
Brzina usluge, cca: 30 minuta
Pecivo: 8/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
9
Moja ljubav prema hamburgerima poznata je svima koji me iole dobro znaju, te će naredni redovi biti posvećeni upravo toj temi. Vi koji preferirate pite, ćevape, pljeskavice, slobodno zaobiđite, pogotovo oni sa komentarima tipa "šta će ti burger, pojedi ćevape, isto je to, samo bolje". 😒
OK, Banjaluka je, dakle, jedan od retkih gradova na svetu koji može da se pohvali takvim jednim maestralnim "uspehom" kao što je proterivanje McDonald’sa. Koji god da su razlozi zatvaranja Mcdonalds Banja Luka, to se zaista i desilo - na moje veliko razočarenje, jer je to zapravo bio jedini specijalizovani lanac brze hrane u Banjaluci posvećen, pre svega, burgerima. Na stranu sad pojedinačna mišljenja o samom McDonald'su o čemu ne bih ovaj put, ono što me zaista nervira je činjenica da u najvećem gradu Srpske nijedan gazda ne pokazuje interes, odnosno nijedan ugostiteljski objekat nije specijalizovan za burgere. NE za ćevape, NE za pljeskavice, toga ima na svakom ćošku, već - za burgere. Burgere kako bog zapoveda, nekoliko cool kombinacija, lepo i sa ljubavlju pripremljenih, još lepše i kreativnije posluženih.
Frustriran tom činjenicom, u međuvremenu sam izučio raznorazne recepte i iste pripremam samostalno u toplini doma svog i veoma sam zadovoljan rezultatima, ali uporedo sa tim, odlučih da se bacim u istraživanje, te da obiđem sva mesta u Banjaluci gde "burger" kao takav stoji u jelovniku. Neće to biti predug proces, svega nekih šest/sedam restorana imaju burger kao usputnu stavku u meniju, mahom po jednu/dve vrste, ali da ne bude da kritikujem i pljujem kako uopšte nema, red je da se testira sve to, i potom sumiraju utisci.
Serijal "(Ham)burgeri u Banjaluci by Lakinen69", odnosno konkretan istraživački rad na terenu, krenuo je danas, a prva destinacija bio je JOVA Bar. U meniju dva burgera - Banjalučki burger i XXL burger. Razlika je što ovaj XXL ima pečeno jaje u kombinaciji, dok ovaj drugi ima karamelizovan luk. Ostali sastojci su isti (meso, topljeni čedar/trapist sir, slanina). Prilozi pomfrit, kečap i senf. Veoma lepo i elegantno posluženo, i krenem sa XXL burgerom. Lepinja je ona tzv. kajzerica, ništa specijalno, ali često prvi izbor za burgere u nasumičnim (burgerima neposvećenim) restoranima, meso korektno (iako pečenije nego što bi trebalo), ali slanina, za moja čula preslana, što je donekle narušilo inače solidan ukus samog burgera.
[caption id="attachment_74" align="alignnone" width="770"] XXL Burger, Jova Bar[/caption]
Konkretan minus (pored odabira slanine u mom slučaju), je i nedostatak bilo kakve salate u burgeru - ništa, nula! Ni zelena salata, ni paradajz, ni krastavci... Nedostatak nekakvog specijalnog sosa u samom burgeru donekle je nadoknađen već pomenutim senfom i kečapom posluženim sa strane (iako je prava stvar kada vidiš da se majstor potrudio i smislio sopstvenu kombinaciju sosa), dok nedostatak salate, nažalost, nije nadoknađen ničim.
Šteta, uz (još) malo truda bio bi ovo sasvim solidan hamburger, posebno jer je reč o gradu u kojem ne postoji jedan Intergalactic Diner ili Burger House, a kamoli svetski megalanci tipa Burger Kinga ili već pomenutog McDonald'sa. Daleko od toga da nije jestiv, ali može svakako da se doradi. Ipak, ne bih rekao da osećam neku naročitu želju da ga pojedem ponovo u skorije vreme, dok verujem da ću ostatak večeri da popijem 100 litara vode zbog već pomenute slanine...
Sve u svemu, zanimljiv početak. Nastavak tokom narednih dana. 😎
[spacer height="20px"]
~ XXL Burger ~
Lokacija: JOVA Bar, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka
Cena: 7 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 20 minuta
Pecivo: 4/10 ● Meso: 5/10 ● Sos: - ● Prilozi: 4/10 ● Ukus: 5/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
5
Istraživački rad na temu “Burgeri u Banjaluci, ima li ih i kakvi su”, koji sam nedavno započeo u Jova Baru, nastavljen je u Jelen pubu “Debela Berta”. I bio je to više nego dobar izbor, jer generalni utisak nakon testiranja Double burgera u pomenutom pubu je… za Banjaluku, skoro pa savršeno!
Miholjsko leto u kojem uživamo ovih dana, nažalost, neće još dugo da potraje ako je verovati vremenskim prognozama, te reših da iskoristim priliku i sa lepšom polovinom zasednem u baštu jednog od boljih gastro-ugostiteljskih objekata u gradu na Vrbasu. Jelen pub "Debela Berta" nosi predznak “pub”, ali taj prostor nema mnogo zajedničkih tačaka sa pabovima u bukvalnom smislu te reči. Mnogi pojmovi na ovim prostorima izokrenuti su naopačke, pa je tako sasvim normalno da vikendom po ovom “pubu” pozira ekipa doterana za izlaske u noćne klubove i folkoteke, a nisu retkost ni polugole mlade dame u odevnim kombinacijama na kojima bi im i porno zvezde pozavidele. Pabovi vani nisu mesta za takvu fensi priču, i izvesnije je da ćete sresti kakvog pijanog bajkera, grupu fudbalskih huligana ili znojavog kamiondžiju. Ali, ovo je Banjaluka, i tu u svakom segmentu važe neka druga pravila i moralne vrednosti, pa ni pabovi nisu izuzetak. Kako bilo, ostavićemo tu priču za neku drugu priliku - ovde smo zbog hrane, odnosno burgera, pa da se vratim na temu iz naslova…
Ovo je Banjaluka, i tu u svakom segmentu važe neka druga pravila i moralne vrednosti
“Debela Berta” je, još jednom da ponovim, mesto gde se veoma dobro jede (i pije, to se podrazumeva). Jasno je to svakome ko je njihov meni testirao barem jednom do sada. Porcije su reprezentativne za šta god da se odlučite, a u ponudi, pored raznih kobasica, svinjskih rebaraca, pilećih fingersa, buritosa i drugih dobrota, nalaze se i čak četiri varijante burgera. Burger sa marmeladom od luka i Double burger razlikuju se samo po tome što ovaj dupli ima, kako mu i ime kaže, dva komada mesa. Od ostalih sastojaka, navedeni su luk, salata, sir, dve vrste sosa i krompirići kao prilog. Pomenuti Double burger bio je moj izbor ovaj put, dok će Debela berta burger biti seciran nekom drugom prilikom. Četvrti na listi je Riblji double burger, i već taj podatak govori da hamburgeri nisu tek usputna stvar u ovom pubu. Nije loše, pomislih, i konobaru prenesoh svoje želje u vidu Double burgera i Coca Cole. Čovek me je potom zbunio dobronamernim predlogom da ne uzmem taj, već Debela Berta burger, jer taj dupli navodno “nije lako jesti” zbog glomazne konstrukcije, a i “meso ispada tamo-vamo”… Ostadoh istrajan i psihički se pripremih za to da ću završiti umazan do lakata - međutim, već pri serviranju, jasno je da situacija uopšte nije kritična kao što sam očekivao i da je predamnom jedan vizuelno veoma reprezentativan hamburger! Jova Bar jeste elitno mesto i verujem da im ostatak menija nije loš, ali ono što oni nazivaju burgerom u startu je “oduvano” ovim “duplim momkom” kog ću uskoro sa zadovoljstvom da smažem!
[caption id="attachment_92" align="alignnone" width="770"] Double Burger - Jelen Pub Debela Berta[/caption]
Struktura Double burgera je sledeća - zelena salata kao temelj, meso, topljeni sir, paradajz, drugo meso i dva sosa. Lepinjica je odlična, a meso ukusno, mada je osetno da nedostaje soli i bibera u celoj priči, dok pomenuti karamelizovani luk do samog kraja nisam uspeo da pronađem, osim ako nije potpuno istopljen i u minimalnim količinama smešten sa sirom između dva mesa, ili su lepinjice prilikom pripreme njime namočene... Dve vrste sosa, ispostaviće se, su kečap i neka druga mešavina svetlije boje, koje, nažalost, takođe nije bilo dovoljno da bi se stekao utisak o kvalitetu ili uspešno analizirali sastojci.
Krompirići koji su posluženi kao prilog su ukusni i upotpunili su ovaj obrok baš kako i dolikuje.
Sve u svemu, uz zaista minimalne korekcije (meso konkretnije posoliti i pobiberiti, staviti nešto više sosa i karamelizovanog luka, a ne bi smetao ni pokoji kiseli krastavčić), ovo je zapravo idealan burger za svaku priliku i veoma prijatno iznenađenje za mene. Tokom prethodnih poseta ovom pabu testirao sam neke druge stvari iz menija i svaki put hrana je bila izvrsna. Drago mi je da je i burger bio na visini zadatka!
[spacer height="20px"]
~ Double Burger ~
Lokacija: Jelen pub “Debela Berta”, Kralja Petra I Karađorđevića 97, Banja Luka
Cena: 7 KM (burger + pomfrit)
Brzina usluge, cca: 20 minuta
Pecivo: 8/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 5/10 ● Prilozi: 7/10 ● Ukus: 8/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
8
Banjalučka burger saga, u okviru koje sebi zadadoh zadatak da testiram ponudu hamburgera u najvećem gradu Srpske, posle JOVA Bara i Jelen puba “Debela Berta”, nastavljena je ovog vikenda u K.S.E.T. Pabu. I sa radošću, odmah ću da konstatujem da se ovo mesto pokazalo kao reprezentativno kada su (između ostalog) burgeri u pitanju!
KSET Pab potpisnika ovih redova samim svojim nazivom asocira na tinejdžerske dane, kada se, pored svih mogućih i nemogućih tematskih večeri, i srcu mi najdraži metal svirao i organizovao u prostoru tik pored pomenutog paba. Klub studenata elektrotehnike (KSET) bio je nezaobilazna (kultna, što ne reći) lokacija tokom druge polovine devedesetih, pravi gradski klub što bi se reklo, urbana priča u svakom pogledu. Tu se sviralo, izlazilo i provodilo, bina je bila jedna od najboljih u gradu tih godina za alternativnu svirku, a na istoj su nastupali svi tada relevantni bendovi u Banjaluci i regionu, dok su i stranci znali počesto da zalutaju. Nije to, svakako, bio rang jednog Klub Studenata Tehnike u Beogradu, ali za grad veličine Banjaluke, više nego zadovoljavajući prostor sa pregršt dešavanja. Nakon zatvaranja KSET-a, više godina kasnije agencija koja stoji iza Demofesta pokušala je da revitalizuje prostor, te otvorila DFK, klub sa vrhunskom opremom, binom i istim takvim uslovima za svirku. Tih nekoliko godina, u DFK smo gledali (klupske) koncerte kakve ni pre, a nažalost ni posle u BL nismo (a pitanje je i da li ćemo ikad više).
Priča se u međuvremenu proširila i na susednu prostoriju u kojoj je danas smešten pomenuti K.S.E.T. Pab., tada pod imenom DFK Pub. Nažalost, DFK nije naročito dugo potrajao, te je drugi vlasnik preuzeo sve to, pretvorivši glavni klub gde su se održavale svirke - u kuhinju, a DFK Pub u K.S.E.T. Pab, pod kojim imenom danas radi. Prijatno i veoma elegantno uređeno mesto za popiti kafu i prozboriti koju sa prijateljima, ali i za pregristi nešto - ponuda u meniju zadovoljiće različite ukuse bez ikakvih problema, posebno od kako je ubačen i danas taaakoooo moderan healthy segment.
To bi bila retrospektiva lokacije u najkraćim crtama, a sad prelazimo na sekciju iz menija koja me u ovom istraživačkom pohodu najviše interesuje - onu nezdraviju, ali svakako zanimljiviju i znatno ukusniju. 🍔 😈
K.S.E.T. Pab u svojoj ponudi ima četiri burgera, i već letimičnim pogledom na meni, bilo mi je jasno da su priči pristupili poprilično ozbiljno. Burger K.S.E.T., Sirburger, Dupli burger i Tabasco punjeni burger. Svi lepo uslikani, sa primamljivim sastojcima i odgovarajućim sos-dressingom. Svi ovi burgeri će sasvim izvesno morati da se seciraju u narednom periodu, te odlučih da avantura počne sa onim koji se i zove kao pomenuti pab. Burger K.S.E.T. sagrađen je od 150 grama mesa, krispi slanine, sira, crvenog luka, kiselih krastavčića, zelene salate i na kraju, dressinga u vidu dva različita sosa. Nema greške, pomislih, i prenesoh konobaru svoje želje. Krompirići nisu u kombinaciji već ih valja naručiti odvojeno, te tako i učinih. Kad je bal, nek je maskenbal.
Dvadesetak minuta kasnije, burger je poslužen. Isti dolazi u papirnoj “za poneti” kesi, na povećem tanjiru, dok su krompirići posluženi u odvojenoj posudi sa prigodnim sosom kao prilogom.
Reših se kese, i navalih na hamburger. Već pri prvom mirisu, osetio sam potpuni sklad sastojaka - jednostavno ništa ne odudara, a dva sosa savršeno su usklađena sa ostatkom burgera. Po slobodnoj proceni, prvi sos je kombinacija senfa i majoneze uz možda crvenu slatku papriku u prahu i još ponešto, slično McDonald’sovoj Big Mac priči, a drugi bi mogao biti vrhnje i majonez sa začinskim biljem. Sve u svemu, baš kako treba, više nego dovoljno i jednog i drugog da se dobije pun ukus i u potpunosti uživa u obroku.
[caption id="attachment_225" align="alignnone" width="770"] K.S.E.T. Burger - K.S.E.T. Pab[/caption]
Meso, kako već pomenuh, odmereno je na 150 grama. Možda bi to moglo da se podigne na 180 grama, ili da se postojeći komad malo stanji, odnosno raširi na kompletnu širinu peciva. Malo deblji komad a kraći od peciva, za rezultat daje da meso šeta malo i pokazuje konstantnu želju da ispadne, jer klizi na već pomenutim sosovima, ali ne bih to istakao kao neki preteran problem. Samo meso je, sa druge strane, ukusno i momački pobibereno - u potpunosti po mom ukusu!
Pecivo je lepo tretirano na grilu, a ostali sastojci prisutni su u sasvim dovoljnoj meri da sve bude skladno i bogato ukusima. Krispi slaninica je tanko sečena, a slana je baš koliko treba da ne preotme ukus, a što se desilo nedavno u JOVA Baru, gde od preslane slanine ostatak sastojaka nije mogao da dobije prostora.
Generalno, veoma lepo začinjen burger. U zavisnosti od toga kakve su vam preferencije kada je hrana u pitanju, nekima može biti pomalo žestok i začinima agresivniji, ali u mom slučaju, sve je kako treba, i u poređenju sa vrlo dobrim burgerom iz prethodne “Debela Berta” epizode - upravo zbog bogatsva ukusa i izdašnosti sosova, odnosi relativno laku pobedu.
Pomenimo još i krompiriće. Tzv. “dollar chips” varijanta, sasvim korektno, uz izrazito prijatan sos koji je služen uz njih - ljutkasta kombinacija paradajz sosa, kečapa, luka, papričica… “Žari” taman koliko treba.
Ovaj burger je prava stvar što se mene tiče. Odnos cene i kvaliteta je takođe na mestu, i sa zadovoljstvom ću da se vratim i nastavim sa testiranjem ostalih koji su u ponudi u predstojećem periodu. Sledeći na ovoj banjalučkoj burger turneji biće Mac Tire Pub, a s obzirom da ova dva prostora dele istog gazdu - sa pravom očekujem podjednako inspirativne rezultate.[spacer height="20px"]
~ K.S.E.T. Burger ~
Lokacija: K.S.E.T. Pab, Patre 5, Banja Luka
Cena: 5 KM (burger) + 1,5 KM (krompirići)
Brzina usluge, cca: 20 minuta
Pecivo: 8/10 ● Meso: 8/10 ● Sos: 9/10 ● Prilozi: 8/10 ● Ukus: 9/10
(Kako funkcioniše sistem ocenjivanja?)
Generalna ocena:
9